Există nenumărate plante care fie se plantează în curte, fie sunt aduse în casă, pentru a scăpa de țânțari, vara.
Află din rândurile următoare, care sunt plantele pe care le poți avea în casă și care te pot ajuta să scapi de țânțarii nedoriți.
1. Levănțica
Levănțica este cunoscută în special pentru mirosul ei calmant și efectul relaxant, cu toate acestea, pe lângă acest aspect, planta are și o calitate excepțională pe timp de vară, și anume, poate respinge țânțarii și alte insecte care îți dau bătăi de cap în acest sezon.
Citește și: Decorarea locuinței cu obiecte din pietre semiprețioase pentru o atmosferă armonioasă
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: 7 bucurii mărunte care chiar contează. Idei simple care pot aduce un strop de bine în rutina ta zilnică
2. Rozmarin
De cele mai multe ori, rozmarinul se folosește în bucătărie, la fripturi sau în ceaiuri, dar datorită mirosului său intens, reușește să respingă o mulțime de insecte, mai ales țânțarii. Tot ce trebuie să faci este să îl plantezi în apropierea locului în care stai, fie pe terasă, pe balcon sau chiar lângă fereastră. Dacă aprinzi câteva crenguțe de rozmarin uscat, fumul care se eliberează va ține țânțarii la distanță sau poți prepara chiar acasă un amestec de ingrediente, inclusiv cu rozmarin, dacă nu îl găsești în comerț, pentru a-l folosi ca
spray pentru piele sau pentru perdelele din casă.
3. Lămâița
Lămâița este o plantă cu un miros proaspăt, asemănător cu cel de lămâie, care face parte din aceeași familie cu menta, însă diferența apare atunci când vine vorba despre parfumul emanat, în acest caz, regăsindu-se un parfum ceva mai citric și destul de intens, care, pe de altă parte, nu este deloc pe placul insectelor, ceea ce ne și dorim.
Citește și: Doliu în lumea medicală din România! A murit la doar 33 de ani pe tura de gardă- stirilekanald.ro
4. Mentă
Menta este una dintre cele mai îndrăgite plante aromatice din lume, care se regăsește în ceaiuri, deserturi, limonade și chiar în produse de îngrijire, dar nu numai atât. Cu toate acestea, pe lângă gustul și mirosul răcoritor, menta are proprietăți recunoscute pentru faptul că reușește să îndepărteze cu succes multe insecte, chiar și țânțarii. Este ideal să o cultivi în ghivece pentru a preveni extinderea din grădină, însă mirosul mentolat, proaspăt, este cel care reușește să alunge chiar și furnicile, păianjenii sau muștele.
La fel ca în cazul uleiului esențial de levănțică, chiar și uleiul esențial de mentă poate fi folosit în acest caz.
5. Busuioc
Busuiocul nu este doar vedeta salatelor și pastelor delicioase, ci este și o plantă cu proprietăți benefice, mai ales datorită mirosului său puternic și a uleiurilor esențiale pe care le conține, împotriva țânțarilor, dar și a muștelor sau moliilor. Poți cultiva busuioc în ghivece, sau achiziționa din comerț, apoi să le așezi pe pervaz sau în apropierea zonei în care mănânci. Astfel, frunzele proaspete eliberează un miros plăcut pentru noi, dar foarte deranjant pentru insecte, în special pentru țânțari, pe timp de vară. Toate aceste metode sunt folosite de persoanele care le cunosc, în sezonul călduros, tocmai pentru a nu se mai confrunta cu țânțarii periculoși și de înțepăturile lor.