Tipuri de aparat dentar pentru un zâmbet perfect!


Tipuri de aparat dentar pentru un zâmbet perfect!

Aparatul dentar reprezintă o metodă sigură şi eficientă pentru obţinerea unui zâmbet perfect.

Chiar dacă rezultatele sunt vizibile încă din primele luni, un aparat dentar trebuie purtat undeva la 1 – 2 ani. Perioada este una destul de lungă, iar aceasta implică şi vizite regulate la medicul ortodont, dar rezultatul final, merită toată aşteptarea.

Dar hai să vedem când a apărut primul aparat şi care sunt cele mai moderne tipuri de aparat dentar.

Aparatele dentare au apărut la începutul anilor 1800, însă preocuparea oamenilor pentru dinţii drepţi şi pentru un zâmbet perfect se pare că a existat încă din vremea popoarelor antice. Bineînţeles că, metoda de îndreptare a dinţilor diferea de la o cultură la alta.

Iată câteva lucruri interesante despre aparatul dentar:

· În 1728, Pierre Fauchard – considerat părintele stomatologiei moderne, publică lucrarea “Arta dentistului”.

Aceasta includea şi ample studii dentare, inclusiv câteva modalităţi de aliniere corectă a dinţilor.

· În 1819, Delabarre inventează croșetul de sârmă.

· În 1843, Edward Maynard foloseşte elasticele pentru corectarea dinţilor strâmbi.

· În 1894, Eugene S. Talbot foloseşte pentru prima dată radiografiile dentare pentru a vedea amplasarea dinţilor.

· În anii `70 s-a descoperit adezivul dentar, iar oțelul inoxidabil a înlocuit aurul şi argintul în industria dentară.

Tot în această perioadă s-a încercat şi realizarea primelor modele de aparate dentare.

· În anii `80 a apărut primul aparat dentar din ceramică. Apărea tot în această perioadă şi primul aparat dentar din safir care reuşea să transforme aparatul dentar fix într-unul mai discret și mai elegant.

· În 1997, apar gutierele de plastic – un tip de aparat dentar complet invizibil, bazat pe tehnologia 3D.

 

Dar hai să vedem ce opţiuni avem la dispoziţie în ziua de astăzi şi care sunt avantajele şi dezavantajele lor.

1. Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile se adresează în special copiilor, pentru îndreptarea uşoară a dinţilor. Acesta poate fi purtat până în momentul apariţiei danturii definitive. El pot fi pus şi îndepărtat cu uşurinţă, chiar de către cei mici. Avantajul aparatele dentare mobile este faptul că sunt uşor de igienizat.

2. Aparatele dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt montate şi îndepărtate doar de un medic specialist ortodont. Şi bineînţeles, implică nişte costuri mai ridicate. Iată câteva variante de aparate dentare fixe.

 

Aparatul dentar metalic

Aparatul dentar metalic este unul din cele mai comune variante de îndreptare a dinţilor, deoarece este cel mai ieftin, dar şi cel mai eficient. Mai mult decât atât, toţi medicii ortodonţi sunt instruitii pentru aplicarea lor. Backet-urile standard sunt potrivite oricărei dimensiuni dentare, iar controalele se realizează undeva la aproximativ 6 săptămâni.

Singurele dezavantaje al acestui aparat sunt:

- VIZIBILITATE- Bracketurile metalice sunt cimentate pe partea din exterior a dinţilor. Astfel că, sunt foarte vizibile şi mai deloc elegante. Cu toate acestea, ele pot fi personalizate cu elastice colorate.

- Perioada de tratament mai mare.

 

 

Aparat dentar din safir

 

Aparatul dentar din safir este aproape invizibil atunci când este purtat. Brackeţii sunt realizaţi din safir (un cristal transparent) care se potriveşte cu smaltul dinţilor. Prin urmare, pe toată perioada purtării acesta este foarte discret şi nu îşi modifica culoarea. Un alt avantaj al acestui aparat este faptul că nu creează disconfort, fiind şi foarte uşor de purtat.

Aparat dentar din safir reprezintă o soluţie de îndreptarea a dinţilor rapidă şi discretă.

Chiar dacă aparatul dentar din safir are o eficienţă asemănătoare cu un aparat clasic, din metal, şi un preţ nu foarte ridicat, trebuie să ştii că brackeţii lui nu sunt la fel de rezistenţi precum cei metalici.

Aparatul dentar din ceramică

Realizat din ceramică de culoare albă, semitransparentă, acest tip de aparat dentar este foarte puţin vizibil, rezistent la pete (nu se colorează) şi este confortabil în utilizare. De asemenea, pacienţii se acomodează cu el într-un timp foarte scurt.

Un dezavantaj al acestui aparat este reprezentat de fragilitate, fiind mult mai puţin rezistent decât restul aparatelor dentare disponibile pe piaţă.

 

Aparatul dentar lingual

Acest aparat reprezintă cea mai estetică soluţie de îndreptare a dinţilor, deoarece el se montează pe suprafaţa internă a acestora, rămânând complet invizibil. Pentru stabilirea planului de tratament se vor folosi aparate de ultimă generaţie.

Chiar dacă este foarte eficiente, sunt unele cazuri – într-adevăr foarte limitate – în care acest tip de tratament nu este recomandat.

Un alt avantaj al aplicării brackeţilor pe interior, este reprezentat de riscul scăzut de afectare a smalţlui. De asemenea, şi riscul apariţiei cariilor este unul mai scăzut.

Controale trebuie realizate o dată la 4 săptămâni.

 

Aparat dentar invizibil INVISALIGN

Acest aparat dentar invizibil foloseşte cea mai avansată tehnologie din întreaga lume. Mare avantaj al acestui aparat este faptul că este 100% personalizat, lucru care contribuie la realizarea unui nivel înalt de confort şi nici nu afectează gingiile. De asemenea, tratamentul este eficient şi foarte rapid, în unele cazuri purtarea lui este de doar 6 luni.

Dacă este să discutăm despre dezavantajele unui aparat dentar Invisalign ar trebui să menţionăm preţul destul de piperat.

Indiferent care este tipul de aparat dentar pe care îl vei alege, îţi recomandăm să îţi îndrepţi atenţia către o clinică cu medici ortodonţi excelenţi. De asemenea, nu uita să te înarmezi şi cu puţină răbdare. Şi chiar dacă vei alege o variantă care necesită o perioadă mai lungă de aşteptare, nu te speria. Timpul trece repede, iar rezultatul final cu siguranţă te va impresiona. Dacă îţi doreşti un zâmbet perfect, îţi recomandăm să alegi un aparat dentar confortabil şi cu o eficienţă ridicată în îndreptarea dinţilor.


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Ce înseamnă arsura solară

Dramă ascunsă în showbiz! Actrița i-a furat soțul și a încercat să se sinucidă!

CITEȘTE: Ce este FRAPPE-ul

Mona Stoian, din nou la Istanbul! Tânăra revine în casa emisiunii Puterea Dragostei?

Se dau bani pentru reparația casei! Clădirile cu risc seismic ridicat ar putea fi consolidate pe banii statului!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: Structura unui interviu de angajare

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri