Pentru cei care aleg, din diverse motive - religioase sau de sanatate -, sa posteasca sau sa urmeze o dieta vegetariana, nutritionistii fac o serie de recomandari.
Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si zaharului, sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale.
"Dietele vegetariene sunt sarace in lipide, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. O problema ar fi vitamina D, ea nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, este suficienta pentru sinteza vitaminei D", arata nutritionistul.
Calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se gaseste in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli.
Lygia Alexandrescu spune ca zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci.
Citeste mai multe aici.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro