Sucul de citrice, asociat cu melanomul, intr-un studiu preliminar!

Sucul de citrice, asociat cu melanomul, intr-un studiu preliminar!
Sucul de citrice, asociat cu melanomul, intr-un studiu preliminar!

Oamenii de stiinta americani au descoperit o anumita asociere intre consumul de citrice si melanomul malign, intr-un studiu preliminar, realizat pe baza datelor oferite de doua cercetari anterioare care s-au desfasurat pe o perioada indelungata de timp.

 

Noul studiu nu a cercetat insa daca fructele si sucul de citrice reprezentau cauza de aparitie a acestui cancer de piele, iar oamenii de stiinta vor avea nevoie de mai multe cercetari suplimentare pentru a confirma aceasta asociere, au precizat autorii analizei stiintifice, intr-un articol publicat in Journal of Clinical Oncology, scrie MEDIAFAX.
Rezultatele, provenind de la studii observationale care ar putea sa nu reflecte intreaga populatie americana, ar trebui sa fie interpretate cu precautie, a spus coordonatorul cercetarii, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universitatii Brown din Rhode Island.
Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetatorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women's Hospital din Boston.
"Melanomul malign cutanat este o forma de cancer de piele care are potentialul de a fi mortala.
Desi au fost facute descoperiri incredibile, recent, in tratamentul contra melanomului, prevenirea lui prin folosirea cremelor de protectie solara si testele impotriva cancerului de piele sunt recomandate", a spus profesorul Qureshi.
Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizata pe 63.000 de femei- Nurses' Health Study- si date oferite de o cercetare realizata pe 41.000 de barbati- Health Professionals Follow-Up Study-, efectuate de la mijlocul anilor 1980 pâna in 2010.
La fiecare 2-4 ani, cercetatorii americani colectau date despre dietele participantilor, iar acestia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin inregistrarile lor medicale oficiale.
Participantii au raspuns unor intrebari care vizau frecventa cu care consumau grepfrut, portocale si suc de grepfrut si de portocale, iar totalul acestor patru categorii de raspunsuri a fost considerat o estimare valida pentru "consumul total de citrice", desi acest parametru nu a inclus consumul de alte citrice, precum lamâie galbena si verde.
Dupa o monitorizare de peste 20 de ani, cercetatorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. În comparatie cu persoanele care consumau citrice mai putin de doua ori pe saptamâna, participantii care au consumat citrice de 2-4 ori saptamânal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat.
Riscul de melanon a crescut odata cu consumul de citrice, ajungând pâna la 36% in cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, in medie, de 1,5 ori pe zi.
Dintre citrice, grepfrutul pare sa prezinte cea mai puternica asociere cu melanomul.
Chiar si dupa luarea in calcul a altor factori de risc, precum expunerea la soare si localizarea geografica a participantilor, asocierea dintre citrice si cancerul de piele a fost in continuare ridicata, a precizat profesorul Qureshi.
Citricele proaspete contin furocumarina, o familie de compusi fotoactivi, care pot sa le faca pe anumite persoane sa devina mai sensibile la soare si sa creasca riscul de vatamare a celulelor de la nivelul pielii.
"Nu recomandam modificarea consumului acestor fructe, pentru ca ele sunt importante pentru sanatatea generala. Totusi, pâna când vom afla mai multe lucruri despre aceste furocumarine, persoanele care consuma citrice proaspete in mod regulat ar trebui sa fie extrem de atente la expunerea la soare si, in functie de activitatile pe care le desfasoara in aer liber, ar trebui sa foloseasca crema de protectie solara, palarii si articole vestimentare care protejeaza impotriva actiunii daunatoare a soarelui", a spus coordonatorul studiului.

Noul studiu nu a cercetat insa daca fructele si sucul de citrice reprezentau cauza de aparitie a acestui cancer de piele, iar oamenii de stiinta vor avea nevoie de mai multe cercetari suplimentare pentru a confirma aceasta asociere, au precizat autorii analizei stiintifice, intr-un articol publicat in Journal of Clinical Oncology, scrie MEDIAFAX.

Rezultatele, provenind de la studii observationale care ar putea sa nu reflecte intreaga populatie americana, ar trebui sa fie interpretate cu precautie, a spus coordonatorul cercetarii, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universitatii Brown din Rhode Island.

Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetatorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women's Hospital din Boston.

"Melanomul malign cutanat este o forma de cancer de piele care are potentialul de a fi mortala. Desi au fost facute descoperiri incredibile, recent, in tratamentul contra melanomului, prevenirea lui prin folosirea cremelor de protectie solara si testele impotriva cancerului de piele sunt recomandate", a spus profesorul Qureshi.

Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizata pe 63.000 de femei- Nurses' Health Study- si date oferite de o cercetare realizata pe 41.000 de barbati- Health Professionals Follow-Up Study-, efectuate de la mijlocul anilor 1980 pâna in 2010. La fiecare 2-4 ani, cercetatorii americani colectau date despre dietele participantilor, iar acestia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin inregistrarile lor medicale oficiale.

Participantii au raspuns unor intrebari care vizau frecventa cu care consumau grepfrut, portocale si suc de grepfrut si de portocale, iar totalul acestor patru categorii de raspunsuri a fost considerat o estimare valida pentru "consumul total de citrice", desi acest parametru nu a inclus consumul de alte citrice, precum lamâie galbena si verde.

Dupa o monitorizare de peste 20 de ani, cercetatorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. În comparatie cu persoanele care consumau citrice mai putin de doua ori pe saptamâna, participantii care au consumat citrice de 2-4 ori saptamânal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat.

Riscul de melanon a crescut odata cu consumul de citrice, ajungând pâna la 36% in cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, in medie, de 1,5 ori pe zi. Dintre citrice, grepfrutul pare sa prezinte cea mai puternica asociere cu melanomul.

Chiar si dupa luarea in calcul a altor factori de risc, precum expunerea la soare si localizarea geografica a participantilor, asocierea dintre citrice si cancerul de piele a fost in continuare ridicata, a precizat profesorul Qureshi.

Citricele proaspete contin furocumarina, o familie de compusi fotoactivi, care pot sa le faca pe anumite persoane sa devina mai sensibile la soare si sa creasca riscul de vatamare a celulelor de la nivelul pielii.

"Nu recomandam modificarea consumului acestor fructe, pentru ca ele sunt importante pentru sanatatea generala. Totusi, pâna când vom afla mai multe lucruri despre aceste furocumarine, persoanele care consuma citrice proaspete in mod regulat ar trebui sa fie extrem de atente la expunerea la soare si, in functie de activitatile pe care le desfasoara in aer liber, ar trebui sa foloseasca crema de protectie solara, palarii si articole vestimentare care protejeaza impotriva actiunii daunatoare a soarelui", a spus coordonatorul studiului.

 

Citește și: ”Super gripa” a ajuns în România. Care este primul simptom- kanald.ro

Citește și: VIDEO El este bărbatul găsit carbonizat într-o mașină din Oradea. Polițiștii iau în calcul varianta sinuciderii- stirilekanald.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Trecutul amoros al cuplului format din Aurora și Săndel Mihai, a fost unul cu dus și întors! Cum s-au reîntâlnit cei doi, după câțiva ani de la separare?

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Soțul Teodorei Marcu nu mai e om, la jumătate de an de când tânăra a fost ucisă! Ce se întâmplă cu el. Dezvăluiri cutremurătoare: „Din ce în ce mai greu…”

Un fost concurent din Casa Iubirii îl acuză dur pe Moldo și îi dă TERMEN LIMITĂ: "Cum vine treaba asta? Te asigur că o să te...". Un alt concurent este martor la cele întâmplate. Cum s-a ajuns aici și DE CE a recurs la acest gest, știind că o să fie prins

Adriana Simionescu, cu gândul la un nou partener de viață? Ce planuri are fiica cea mică a lui Adrian Minune, în acest sens?

Surpriză de proporții în “Casa iubirii”. Cine a fost desemnat favoritul săptămânii în gala de duminică: „E o glumă?”

Breaking news pentru românii cu probleme de sănătate!


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies