Utilizarea excesiva a jocurilor pe computer de catre copiii si tinerii din China pare sa aiba rezultate alarmante, dar fenomenul ar putea avea o relevanta deosebita si pentru parintii din Statele Unite, ai caror copii petrec prea multe ore concentrati asupra dispozitivelor mobile.
Documentarul "Web Junkie", prezentat recent pe postul de televiziune PBS, a evidentiat efectele tragice pe care acest fenomen le are asupra adolescentilor, care devin dependenti de jocurile video, informeaza site-ul publicatiei The New York Times. Multi copii chinezi se joaca pe computer timp de multe ore la rand, adeseori fara pauza pentru a manca, pentru a dormi sau pentru a merge la toaleta.
Medicii chinezi considera ca acest fenomen reprezinta o boala clinica si au infiintat deja centre de reabilitare, in care adolescentii dependenti de jocurile pe computer sunt inchisi timp de mai multe luni, urmand o terapie draconica, ramanand complet izolati de orice tip de mass-media. Eficienta acestui tip de terapie nu este deocamdata cunoscuta si urmeaza sa fie evaluata in anii urmatori.
Desi dependenta de internet nu este considerata inca o boala clinica in Statele Unite, nu exista insa nicio indoiala in legatura cu faptul ca si adolescentii americani raman conectati la dispozitive digitale- si deci "deconectati" de la viata reala- mult prea mult timp in fiecare zi, depasind numarul orelor pe care expertii le considera "sanatoase" pentru o dezvoltare normala a tinerilor. Acest comportament incepe devreme, adeseori la nivelul copiilor care inca nu pot sa vorbeasca, carora parintii le ofera telefoanele mobile sau tabletele lor cu scopul de a se amuza si juca singuri, in loc sa observe lumea din jur si sa interactioneze cu persoanele in grija carora se afla.
Intr-o declaratie publica pe care a facut-o in 2013 la conferinta "Children, Adolescents and the Media", Asociata Pediatrilor Americani a citat statisticile socante furnizate de un studiu realizat de Kaiser Family Foundation in 2010: "Copiii cu varste medii cuprinse intre 8 si 10 ani petrec aproape 8 ore pe zi folosind o varietate de surse media, iar copiii mai mari si adolescentii petrec peste 11 ore pe zi folosind aceste surse media". Televiziunea, cel mai popular "babysitter" timp de multe decenii, a ramas elementul mass-media dominant, insa computerele, tabletele si telefoanele mobile devin gradual tot mai importante.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt- stirilekanald.ro