Studiile arata ca intre 5% si 20% dintre copii sufera de COLON IRITABIL, iar aproape 1 din 5 romani adulti au si ei sindromul.
Chimenul este printre putinele condimente originare din România, fiind utilizat la scara larga in trecut in tratarea diverselor afectiuni.
Ceaiul din chimen este eficient si impotriva racelilor. Studii recente reflecta eficienta chimenului in ceea ce priveste colonul iritabil, astenia, colita si mirosul neplacut al respiratiei. Cataplasmele cu seminte de chimen fierte ajuta la tratarea sânilor inflamati si umflati.
Chimenul, bogat in ulei volatil, ulei gras si proteine este indicat in fluidizarea secretiilor bronhice si calmarea colicilor intestinali.
Pulberea de fructe (cca 1 gram) se amesteca cu putina miere si se consuma de 3 ori pe zi, dupa masa.
De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de pofta de mâncare sau calmarea colicilor la bebelusi. Se face infuzie din 5 grame de fructe maruntite la 1/2 L de apa si se consuma câte 1/2 de cana la fiecare masa ca stimulent digestiv.
Infuzia de chimen se poate folosi si pentru spalaturi oculare, iar cataplasme de frunze de chimen se pot folosi pentru umflaturi ale pielii. Primii care l-au folosit ca medicament au fost egiptenii.
Echilibreaza flora intestinala
„Moartea vine din colon”, afirma unii medici. Astfel, sindromul colonului iritabil se intâlneste la unu din cinci oameni, din cauza alimentatiei proaste. Pentru a reabilita starea colonului se beau zilnic doua-trei cani cu infuzie, combinata cu seminte de chimen. Tratamentul se face vreme de patru saptamâni, cu cinci-sapte zile de pauza, si are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajutând la echilibrarea florei intestinale.
Te scapa de viermii intestinali
Poti sa administrezi 2-5 picaturi de ulei volatil de chimen de trei ori pe zi. Cura trebuie sa fie urmata 21 de zile, cu o pauza la fel de lunga.
Te scapa de balonare si gaze intestinale
Chimenul este micul miracol asteptat de cei care sufera de balonari excesive si digestie laborioasa. Este placut la gust si, recent, s-a dovedit ca, in afara efectului antispastic, care combate „gazele” are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajuta la asimilarea alimentelor indigeste, spun medicii. In plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este dezirabil când avem de-a face cu dezechilibre in flora digestiva, diaree, toxiinfectii.
Sursa: Frunza-verde.ro