Săptămâna Luminată. Obiceiuri și tradiții. Ce nu ai voie să faci în aceste zile, este mare păcat


Iată de ce obiceiuri și tradiții trebuie să ții cont în Săptămâna Luminată, pentru a-ți merge bine tot anul. Ce nu ai voie să faci.


In articol:

  Luni după Paște începe Săptămâna Luminată. Este săptămâna în care se spune că toți cei care mor în aceste zile ajung direct în Rai.

  Fiind o săptămână extrem de importantă pentru credincioși, cele șapte zile din Săptămâna Luminată sunt însoțite de o mulțime de obiceiuri păstrate din generație în generație.

  Ziua de luni din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Paștelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului. În această zi, oamenii obișnuiesc să își viziteze rudele, să meargă la nași cu plocon și să le stropească pe fete cu parfum, un obicei păstrat în Transilvania.

  saptamana luminata
  saptamana luminata

  Citeste si: A doua zi de Paște, ziua în care se fac cadouri nașilor! Ce daruri trebuie să faci și ce rugaciuni trebuie să spui a doua zi de Paște

  Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare pentru creștini, care se termină după 50 de zile, odată cu Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh).

  Citeste si: Hristos a Înviat! Acum că am intrat în Săptămâna Luminată, iată cele mai importante tradiții de Paște- sigur nu le știai pe toate!

  Tradiția spune că în Săptămâna Luminată nu se spală rufe, nu se fac treburi casnice şi nu se fac munci agricole, atât în semn de respect pentru sărbătorile amintite, cât și din superstiția de a nu atrage bolile, dăunătorii și pagubele.

  În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți” și se mănâncă de dulce. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), este „dezlegare la pește”. De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.

  De asemenea, în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei plecați dintre noi. Slujbele vor fi reluate după Duminica Tomii, prima duminică după Paște.

  În plus, în aceste zile este bine să stropești casa cu agheazmă pentru sănătate și prosperitate a tuturor celor care locuiesc în ea.


  Abonează-te pe

  Citește și:

  Hristos a Înviat! Acum că am intrat în Săptămâna Luminată, iată cele mai importante tradiții de Paște- sigur nu le știai pe toate!

  TOP INCENDIAR! Imagini xxx! Au copii acasă, dar pozează goale! Vedetele care încins internetul

  Obiceiuri in prima zi de Paste: Nu e bine sa dormi si nici sa mananci oua rosii cu sare

  Rețete de Paște. Cele mai bune și rapide aperitive de pus pe masa de Paște

  Vremea de joi, 3 decembrie 2020, anunțul ANM: temperaturi scăzute!

  Clipul zilei pe KFETELE.RO

  DISTRIBUIE
  acest articol

  Divertisment

  Bianca Comănici, dezvăluiri incendiare despre proiectul la Kanal D! „Voi avea două emisiuni...”

  Citește mai departe

  Te-ar putea interesa si...

  Parteneri
  Pentru tine
  Din Pentru tine
  Parteneri