Sânziene 2019. Tradiții și superstiții

Sânziene 2019. Tradiții și superstiții
Sânziene 2019. Tradiții și superstiții

Sânziene 2019. Tradiții și superstiții. Creștinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica pe data de 24 iunie, în fiecare an.

Românii celebrează în fiecare an pe data de 24 iunie nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apa Iordanului, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Tradiția spune că noaptea dintre 23 spre 24 iunie este una magică, în care au loc minuni, iar Sânzienele încep să danseze, iar în această zi „soarele strălucește mai frumos”.

Ce sunt Sânzienele

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii, a fertilității, a Soarelui, a dragostei, dar și a poftei de viață. Legendele descriu Sânzienele ca fiind niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri.

Acestea se prind în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite. Zânele zboară prin aer sau umbla pe pământ, cântă și impart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor.

Sânzienele tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină, iar plantele devin de leac.

Din 2013, în toate comunitățile românești din întreaga lume, această sărbătoare este și Ziua Universală a Iei.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Noaptea de Sânziene. Cele mai cunoscute obiceiuri

Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”.

Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau la Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă încetează să cânte cucul înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Citeste si: Ce trebuie să faci de Sânziene ca să-ți meargă bine! Ritualul pe care trebuie să-l respecți

Citeste si: HOROSCOP. Femeia de aur a verii 2019. Reușește să facă tot ce își propune

Citeste si: Mariana Cojocaru, horoscop special până la Sânziene! Karma plătește polițe până pe 24 iunie. Începe perioada de transformare a zodiilor- previziuni complete pentru kfetele.ro

Citește și: Iancu Sterp și Denisa Coțolan și-au pus fanii pe jar! „Fetiță sau băiat?”. Detaliul care i-a dat de gol- kanald.ro

Citește și: A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții", atac de cord pe iaht- stirilekanald.ro

Fetele tinere împletesc cununi pe care le aruncă pe casă, pentru a vedea ce le prezice viitorul. Dacă aceste cununi rămân pe casă, se spune că fetele se vor căsători în acel an. Pentru belșug și protecția gospodăriilor, fetele, îmbrăcate în costume populare, joacă dansul Drăgaicei.

În unele zone ale țării, se aprind focuri de tabără pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile, conform Mediafax.

Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

 Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Horoscopul femeilor puternice pentru VARA 2019! Zodiile feminine care au lumea la picioare şi sunt protejate de divinitate

ȘOCANT! Vedeta care a ajuns să mănânce din gunoaie. Sărăcia a TRANSFORMAT-O total. FOTO

Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta

O mamă își strigă suferința. Copilul ei cu sindromul Down, discriminat de educatoarele Grădiniței la serbare: "Am rămas cu un gust amar despre ce s-a întâmplat"

Ce trebuie să faci de Sânziene ca să-ți meargă bine! Ritualul pe care trebuie să-l respecți

Roberta și Sebastian, scandal cumplit înainte de date! „Nu mai pot de nervi!” Concurentul nu s-a putut abține când a văzut ce a putut să facă iubita lui

Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare din țară


Cookies