Sânziene 2019. Tradiții și superstiții


Sânziene 2019. Tradiții și superstiții. Creștinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica pe data de 24 iunie, în fiecare an.


In articol:

Românii celebrează în fiecare an pe data de 24 iunie nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apa Iordanului, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Tradiția spune că noaptea dintre 23 spre 24 iunie este una magică, în care au loc minuni, iar Sânzienele încep să danseze, iar în această zi „soarele strălucește mai frumos”.

Ce sunt Sânzienele

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor. Semnificația acestei sărbători este una a iubirii, a fertilității, a Soarelui, a dragostei, dar și a poftei de viață. Legendele descriu Sânzienele ca fiind niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri.

Acestea se prind în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite.

Zânele zboară prin aer sau umbla pe pământ, cântă și impart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor. Sânzienele tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină, iar plantele devin de leac.

Din 2013, în toate comunitățile românești din întreaga lume, această sărbătoare este și Ziua Universală a Iei.

Noaptea de Sânziene. Cele mai cunoscute obiceiuri

Sărbătoarea Sânzienelor îşi are originea într-un străvechi cult solar şi se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară” sau „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau la Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă încetează să cânte cucul înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Citeste si: Ce trebuie să faci de Sânziene ca să-ți meargă bine! Ritualul pe care trebuie să-l respecți

Citeste si: HOROSCOP. Femeia de aur a verii 2019. Reușește să facă tot ce își propune

Citeste si: Mariana Cojocaru, horoscop special până la Sânziene! Karma plătește polițe până pe 24 iunie. Începe perioada de transformare a zodiilor- previziuni complete pentru kfetele.ro

Fetele tinere împletesc cununi pe care le aruncă pe casă, pentru a vedea ce le prezice viitorul. Dacă aceste cununi rămân pe casă, se spune că fetele se vor căsători în acel an. Pentru belșug și protecția gospodăriilor, fetele, îmbrăcate în costume populare, joacă dansul Drăgaicei.

În unele zone ale țării, se aprind focuri de tabără pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile, conform Mediafax. Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Mariana Cojocaru, horoscop special până la Sânziene! Karma plătește polițe până pe 24 iunie. Începe perioada de transformare a zodiilor - previziuni complete pentru kfetele.ro

Detalii șocante! Ce au descoperit medicii pe corpul lui Alexandru Arșinel

Horoscopul femeilor puternice pentru VARA 2019! Zodiile feminine care au lumea la picioare şi sunt protejate de divinitate

Ce trebuie să faci de Sânziene ca să-ți meargă bine! Ritualul pe care trebuie să-l respecți

Cură de slăbire cu arpacaș. Slăbește 5 kilograme în 5 zile utilizând această dietă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cristina Spătar face schimbări în carieră. Ce decizie a luat interpreta
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri