Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie se încadrează la creșterea salariului

Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023
Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată. Care va fi salariul minim începând de la data de 1 ianuarie 2023 pentru 2,1 milioane de români.

Românii vor primi o veste bună, deoarece de la data de 1 ianuarie 2023 vor avea mai mulți bani pe card. Ce categorie se încadrează la creșterea salariului.

Citește și: Care sunt tipurile de contracte de muncă. „Nu mai există cărți de muncă. Acum cu toții avem contracte individuale de muncă”

Ce categorie de români se încadrează la creșterea salariului

În documentul publicat de Ministerul Muncii se arată că începând de la data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară este garantat în plată.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000

lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră", se arată în documentul publicat de Ministerul Muncii.

Acest lucru înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2023 un număr de 2.181.134 salariați vor beneficia de o creştere cu 17,6%, faţă de luna decembrie 2022.

Conform notei de fundamentare, în prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550

lei în fiecare lună, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creșterea puterii de cumpărare a salariaților”,

susţin inițiatorii în nota de fundamentare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citește și: Ce poți face pentru a obține o pensie alimentară corectă pentru copilul tău. „În România noi avem și o problemă de mentalitate”

Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023
Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023[Sursa foto: shutterstock]

Creştere salariu, 1 ianuarie 2023: Efecte pozitive

În România, în momentul actual, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 de lei un număr de aproximativ 856.830 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariați activi, adică 5.265.252.

Pe lângă aceste aspecte, în proiect se menționează că măsura creșterii salariului minim afectează multe sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

Dacă salariul minim crește, acesta poate avea efecte pozitive asupra ocupării sectoarelor în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că va deveni mai interesantă pentru anumite categorii de salariați.

Creștere salariu, 1 ianuarie 2023: Drepturi şi obligații

Creşterea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.970.000 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:

-modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3));

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

-modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151);

-majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate – (Legea 227/2015-art.145 (1) lit. b);art.180);

-majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit.

-Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3))", se arată în nota de fundamentare.

Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023
Românii vor avea mai mulți bani pe card de la 1 ianuarie 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Care sunt schimbările care au avut loc în Codul Muncii



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

„Aveți această posibilitate.” Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Ce poți face pentru a obține o pensie alimentară corectă pentru copilul tău. „În România noi avem și o problemă de mentalitate”

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies