„Aveți această posibilitate.” Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună


În România, pentru pensionare, condițiile necesare sunt: vechimea în muncă, vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare. Mai mult de 17.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă pentru a putea beneficia de pensia de stat.


In articol:

Ce a anunțat Dan Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, în legătură cu acest subiect.

Citește și: Vacanța de iarnă a elevilor, cea mai lungă din ultimii 18 ani. Când reîncep cursurile

Milioane de români vor primi o veste bună

Dacă aveți dorința de a acoperi o perioadă în care nu ați cotizat la sistemul de pensii, până în luna august, 2023, aveți această posibilitate, iar tot ce trebuie să faceți este să semnați un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătiți o sumă de bani.

Până când puteți cumpăra vechime în muncă

Daniel Baciu, Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a menționat că putem să cumpărăm vechimea retroactivă într-un interval de la data în care am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani, până în momentul în care ieșim la pensie, respectiv 65 de ani.

El a mai menționat că acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale.

„Acesta a mai adăugat că „acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a declarat Daniel Baciu.

Având în vedere sumele plătite, Daniel Baciu a spus că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, care se aplică la salariul fiecărei persoane.

„În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”, a declarat directorul Casei Naționale de Pensii Publice.

Sumele pot fi plătite și în rate și se va face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliul persoanele în cauză.

„Sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a mai declarat Daniel Baciu.

Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Pensionarii vor primi tichete sociale de Crăciun. Ce sumă de bani va oferi primăria

Cum vă cumpărați vechime în muncă

Pentru a cumpăra vechimea în muncă, trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, care va fi însoțită de o copie după cartea de identitate și de o declarație pe propria răspundere, în care să spuneți că nu ați încasat pensie sau indemnizație în șomaj perioada pentru care doriți să cumpărați vechime în muncă.

Cât va trebui să plătiți

1 lună – 638 de lei.

12 luni – 7656 de lei.

24 de luni – 15.312 lei.

48 de luni – 30.628 de lei.

Cererea se completează cu datele cerute în formularul de creare a contului și care se regăsește pe site-ul CNPP.

Formularul va conține următoarele date de identificare

Numele și prenumele.

CNP-ul.

Adresa de e-mail.

Act de identitate.

Adresa de domiciliu.

După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie, iar după ce documentul este semnat olograf, solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casă de pensii din zona lui, cu actul de identitate în original și copie, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia i se va administra contul respectiv.

Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

Ce anunț a făcut Casa de Pensii. Milioane de români vor primi o veste bună

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Nicolae Ciucă a anunțat pensii mai mari cu 15%. Vestea bună pe care premierul României a dat-o.


Abonează-te pe

Citește și:

Veste pentru pensionarii români cu pensii sub 3000 de lei! Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului a dezvăluit noi informații

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ministerul Muncii anunță creșterea pensiilor cu 10% și apariția unui ajutor pentru plata facturilor la energie, pe timpul iernii

Statul oferă 500 de lei pentru elevi. Aceștia își vor putea achiziționa rechizite și haine

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri