Romania, pe harta europeana de lupta impotriva obezitatii


Aproximativ 30% din populatia lumii (2.1 miliarde de oameni) este obeza sau supraponderala, dintre acestia 1 din 5 fiind copii, potrivit euroactiv.ro.

Costul afectiunilor asociate obezitatii continua sa creasca, reprezentand intre 1% si 3% din totalul cheltuielilor pentru sanatate din majoritatea tarilor, de aceea guvernele, factorii de decizie, trebuie sa-si concentreze eforturile pe masurile de preventie.

Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii - AESO semnaleaza ca „obezitatea nu se vindeca”, este progresiva, suprapunandu-se peste tiparul bolilor cronice. Managementul ei trebuie facut in echipa: medic specialist, psiholog, dietetician, pacient. Echipa medicala multi-disciplinara are notiunile stiintifice despre boala si tratamente, iar pacientul are experienta sa de viata si de cooperare cu boala. Cauzele acestei boli sunt multiple: factorii genetici, stilul de viata, situatia economica a individului, traditiile alimentare, mediul in care traieste, nivelul de educatie, de aceea abordarea unilaterala a factorilor determinanti nu este relevanta stiintific.

Desi este recunoscuta ca boala incepand cu 1950, obezitatea inca reprezinta una dintre cele mai provocatoare probleme de sanatate ale secolului al XXI–lea. Obezitatea trebuie sa fie o prioritate in cercetare si pentru societate. Aceasta joaca un rol central in dezvoltarea unor factori de risc si a unor boli cronice ca hipertensiunea arteriala, dislipidemia si diabetul.”, a declarat dna. Prof. Dr. Gabriela Roman, Vice-presedinte al Regiunii de Mijloc a Asociatiei Europene pentru Studiul Obezitatii AESO.

In cadrul Forumului European de Obezitate, in prezenta a peste 100 de oameni de stiinta, cercetatori si reprezentanti ai programelor nationale de prevenire a obezitatii infantile, s-a subliniat din nou rolul major al preventiei prin programe de educatie si informare bazate pe comunitate. Din cadrul celei mai mari retele globale de prevenire a obezitatii EPODE International Network – EIN cu 30 de tari membre cu 43 de programe nationale, se afla de 4 ani si Romania, prin miscarea nationala „Şi eu traiesc sanatos!₺ - SETS, initiata de Fundatia PRAIS in anul 2011, avand la baza pilonii EPODE: evaluarea stiintifica, parteneriatul public-privat, tehnicile de social marketing, implicarea factorilor politici decizionali.

Devenita un model de buna practica recunoscut international, miscarea SETS este prezenta in scolile cu ciclul primar din 6 orase: Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Timisoara, Roman si Otopeni. 150.000 de copii, 300.000 de membrii de familie, 3.000 de profesori si 2 miloane public larg, au avut acces la informatii si activare. Fiecare Partener SETS isi aduce independent aportul prin expertiza, suportul stiintific, studii, finantare sau voluntariat. Din alianta noastra de valori fac parte: Consiliului Ştiintific SETS, Ministerele Sanatatii, Educatiei, Tineretului si Sportului, asociatii sportive, 3 universitati de sport, 2 mari organizatii medicale de diabet si nutritie, 5 companii private fondatoare reunite sub umbrela Romalimenta si un lant retail”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.


Abonează-te pe

Citește și:

Cristina Şişcanu, în scandal cu Andreea Tonciu și Roxana Nemeș! "Ești o vulpiță foarte mică, șireată!"

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Sfatul zilei de astăzi, luni 30 noiembrie 2020. Leii, predispuși la accidente

Maurice Munteanu a desființat-o total pe Xonia! "Este o nenorociere și de-o pocenie rară!"

Horoscop zilnic luni, 30 noiembrie 2020! Nativii zodiei Fecioară primesc o propunere promițătoare!

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic marți, 1 decembrie 2020. Nativii zodiei Scorpion trebuie să riște mai mult!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri