Reteta zilei de vineri. Inghetata de casa (ca in vremea lui Bacalbasa)

Reteta zilei de vineri. Inghetata de casa (ca in vremea lui Bacalbasa)

Pe la anul 1930, "cand era (stra)bunica fata", prin bucatariile caselor cu staif din centru, ori prin gospodariile mai rasarite de la mahala, inghetata se pregatea... la ciubar.

 

Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).
"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri. Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti.
Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

Da, da, ati auzit bine. Şi ca este asa, ne-a lasat marturie scrisa publicistul si "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbasa, in a sa "Dictatura gastronomica" (la reeditarea careia m-am invrednicit intr-o vara trecuta). Pentru deliciul textului (si-al inghetatei) va dau si eu reteta bacalbasiana (de-o fi existand cuvantul!- de nu, il inventam noi).

"Pune intr-o tingire sau cratita bine smaltuita un litru de lapte si o jumatate de baston de vanilie, 375 g zahar, 7 galbenusuri. Amesteca totul, pune la foc si amesteca mereu cu o lingura de lemn, ca sa nu se taie pana incepe a se ingrosa (cand incepe a face bobite pe deasupra, desart-o in castron); lasa sa se raceasca, pune in sorbetiera, acopera cu capacul ei (sa nu o umpli). Asezi sorbetiera intr-un ciubar cu gheata si sare si incepi a invarti. 

Citeste reteta mai departe pe ANTENA SATELOR.

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Roxana Nemeș, mai fericită ca niciodată. Primul Crăciun al vedetei în rolul de mămică: „Îmi văd visul împlinit în fiecare zi.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Clipe cumplite pentru Loredana Groza, în prag de sărbători! Tatăl artistei se află în stare gravă la spital: „Tata…fă-te bine”

Mesajul lui Fuego în Ajun de Crăciun stârnește nostalgie printre internauți. CE A OBSERVAT îndrăgitul artist despre sărbători te va face să zâmbești și să suspini în același timp: "Fiecare are ceva de făcut, iar asta pune o lume întreagă în..."

Octavia Geamănu, lecția pe care a învățat-o și vrea să o dea mai departe. Ce a schimbat la ea în ultima perioadă și e foarte mândră de asta: “Gândul meu se îndreaptă către cei care mereu așteaptă.”

Veronica izbucnește în lacrimi după ce s-a întâlnit cu familia lui Ahmed. Ce a pățit concurenta „Casa iubrii”

Profesoară de 31 de ani, înjunghiată mortal de un elev din clasa a VIII-a! Un copil de numai 4 anișori a rămas acum orfan