Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă: „Comitem o greșeală majoră”


Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă. Ce a declarat șeful DSU pentru postul public de televiziune și cum trebuie să ne comportăm.


In articol:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că nu se poate vorbi încă despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecţiilor cu coronavirus, având în vedere că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi, mai ales că în ultimele zile au existat mai multe fluctuații.

„Dacă lăsăm totul şi spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greşeală majoră pe care s-ar putea să o plătim foarte serios”, consideră el.

„Dacă spune cineva că am trecut cu totul şi că totul este ok, acel cineva nu este informat. La acest moment, încă situaţia este sub control, mai bine decât înainte, dar nu putem să zicem că am ajuns la faza în care să spunem că totul este ok şi nu mai avem răspândire, nu mai avem infectare, nu mai avem persoane care să se infecteze în comunitate, nu mai avem focare”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la TVR.

Citeste si: Discuție la Cotroceni pe tema stării de alertă. Klaus Iohannis face anunțul

În plus, Arafat a spus că încă sunt focare, în mai multe judeţe, fie la azile de bătrâni, fie în zone industriale, fie în serviciile medicale, potrivit News.ro.

„Deci există încă şi numărul cazurilor totuşi nu s-a stabilizat, pentru că în loc să avem o scădere continuă, aţi văzut că am avut şi creşteri, şi creşteri semnificative”, a afirmat el, menţionând că în ultimele zile au fost pozitive 2% din testele făcute, apoi 3%, iar luni 4%.

El a spus că mai sunt cinci-şase zile în care se evaluează efectele relaxării de până acum.

Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă: „Comitem o greșeală majoră”
Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă: „Comitem o greșeală majoră”

„O relaxare totală ce înseamnă: ne întoarcem la cinematografe, la teatre, la sport cu spectatori în spaţii închise, în spaţii deschise, la restaurante, asta înseamnă revenire totală. Cine îşi asumă acest lucru? Eu, ca persoană, poate să fie decizia oricât să fie, că noi putem merge la cinematograf sau la teatru şi să fie plin, eu n-am să mă duc, de exemplu, pentru că ştiu că există un risc încă”, a continuat el.

Arafat a menţionat că măsurile care vor intra în vigoare vor ţine de cont de evoluţia până la sfârşitul acestei săptămâni.

„Dacă situaţia nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunţa la măşti, nu putem renunţa la anumite măsuri încă de restricţie care vor trebui să fie în continuare aplicate. Locurile unde vin foarte mulţi în zone închise, asta nu trebuie să fie permis, cum o să facem acest lucru? Dacă sunt soluţii, e foarte bine, dar care sunt soluţiile?”, a spus şeful DSU.

Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă. Cum se vor implenta măsurile care rămân în vigoare după 15 iunie

Arafat a explicat că trebuie văzut cum se vor implementa măsurile care rămân în vigoare după 15 iunie.

Citeste si: Raed Arafat, un nou avertisment! Numărul cazurilor de infectări cu coronavirus a crescut alarmant: „Este un semnal că situația nu este sub control”

„În baza acestui lucru, este posibil să avem nevoie de o bază legală care să ne oblige să o luăm pentru a merge mai departe”, a afirmat el.

Raed Arafat, despre prelungirea stării de alertă

Întrebat dacă este de acord cu prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, el a răspuns: „Poate că este o soluţie normală în situaţia în care nu am încheiat încă problema acestei epidemii şi acestui virus. Deci este clar că luarea unei măsuri de prelungire şi discuţia între lumea politică, trebuie să se discute, eu sunt convins că în final se va ajunge, când se pun cărţile de masă, se pun datele pe masă, va înţelege toată lumea că lucrurile încă nu s-au terminat. (...) Eu nu cred că încă am terminat”.

Raed Arafat, despre pandemie și prelungirea stării de alertă. Ce măsuri trebuie luate

El a spus că din punctul său de vedere trebuie să continuăm cu o modalitate de a putea coordona şi lua măsuri.

„Acest lucru la acest moment ni-l permite statea de alertă. Din data de 15 cum o să lucrăm mai departe? E un semn de întrebare. Şi atunci trebuie analizată situaţia, cel mai probabil starea de alertă ne-a permis să facem un lucru, să-l facem mai departe, poate că nu cu toate restricţiile în ea, cu mai puţine restrciţii (...) dar permiţând anumite măsuri să fie luate. Dacă nu va fi starea de alertă, trebuie să vedem care va fi modalitatea. Dacă lăsăm totul şi spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aicea comitem o greşeală majoră şi care s-ar putea să o plătim foarte serios”, a avertizat Raed Arafat.

foto: hepta.ro.

 


Citește și:

Raed Arafat, un nou avertisment! Numărul cazurilor de infectări cu coronavirus a crescut alarmant: „Este un semnal că situația nu este sub control”

Obligați să ne vaccinăm împotriva Covid-19? Ce spune Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Raed Arafat, declarație dură: „Încep atacurile și mârșăviile. Nimeni nu ne garantează că valul nu se va repeta”

S-a aflat! Uscătoarele de mâini te pot infecta cu noul coronavirus!

Bianca Drăgușanu nu crede în Coronavirus: „Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Gica Popescu a facut dezvaluiri tulburatoare, in cadrul emisiunii „40 de intrebari cu Denise Rifai”, difuzata de Kanal D : „M-am prabusit pe scaun si am inceput sa plang in hohote”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri