Element esential al îndragitei zacuste, sunt incredibil de sanatoase, mai ales consumate cu tot cu coaja.
Coaja de vinete contine nasunin, un antioxidant pretios care protejeaza membranele celulare impotriva radicalilor liberi, reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului. De asemenea, aceste legume sunt o sursa de potasiu, magneziu si vitaminele B1, B6. Spre deosebire de majoritatea legumelor, vinetele isi pastreaza proprietatile nutritionale si dupa ce sunt gatite.
Unii experti in gastronomie recomanda ca aceste legume sa fie taiate, frecate cu sare si lasate timp de un sfert de ora inainte sa fie gatite, ca sa nu fie amare. Se pare ca astfel vinetele absorb si mai putin ulei. Alti specialisti sunt de parere ca acestea sa fie curatate si gatite imediat, ca sa nu se innegreasca.
Astfel, circa 82 de grame de vinete contin 19 kcal, 11% din doza zilnica recomandata de fibre, 10% din cea de mangan, 5,4% din cea de molibden si 5,3% din cea de potasiu.
De asemenea, în aceasta leguma se gasesc cantitati însemnate de vitamina K, acid folic, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C, magneziu si vitamina B3.
Vinetele contin putine calorii, insa sunt bogate in fibre. Acest lucru inseamna ca starea de satietate este indusa rapid si persista, ceea ce ajuta la pierderea kilogramelor in plus si la reglarea tranzitului gastrointestinal.
Sursa
Coaja de vinete contine nasunin, un antioxidant pretios care protejeaza membranele celulare impotriva radicalilor liberi, reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.
De asemenea, aceste legume sunt o sursa de potasiu, magneziu si vitaminele B1, B6. Spre deosebire de majoritatea legumelor, vinetele isi pastreaza proprietatile nutritionale si dupa ce sunt gatite.
Unii experti in gastronomie recomanda ca aceste legume sa fie taiate, frecate cu sare si lasate timp de un sfert de ora inainte sa fie gatite, ca sa nu fie amare. Se pare ca astfel vinetele absorb si mai putin ulei.
Alti specialisti sunt de parere ca acestea sa fie curatate si gatite imediat, ca sa nu se innegreasca.
Astfel, circa 82 de grame de vinete contin 19 kcal, 11% din doza zilnica recomandata de fibre, 10% din cea de mangan, 5,4% din cea de molibden si 5,3% din cea de potasiu. De asemenea, în aceasta leguma se gasesc cantitati însemnate de vitamina K, acid folic, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C, magneziu si vitamina B3.
Vinetele contin putine calorii, insa sunt bogate in fibre. Acest lucru inseamna ca starea de satietate este indusa rapid si persista, ceea ce ajuta la pierderea kilogramelor in plus si la reglarea tranzitului gastrointestinal.
Sursa