Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ignat 2020? Sărbători de iarnă 2020


Sărbători de iarnă 2020 debutează cu Sfântul Ignat, o sărbătoare importantă pentru poporul român. În ce zi pică această sărbătoare.


In articol:

Sfântul Ignat 2020. Prăznuit în fiecare an pe data de 20 decembire, Sfântul Ignat, cunoscut și ca Sfântul Ignatie Teoforul și Ignatul porcilor este una dintre cele mai importante sărbători dinainte de Crăciun.

Ignatie al Antiohiei, cunoscut și ca Ignatie Teoforul, a fost un episcop al Antiohiei, un martir al Bisericii și părinte apostolic. Este sărbătorit pe 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican, respectiv pe 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic.

Citeste si: Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun


Tradiția spune că în urmă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat și-a ucis din greșeală tatăl cu securea atunci când voia să taie porcul.

După ce a părăsit satul natal, în fiecare noapte de 19 spre 20 decembrie visa securea din cauza căreia tatăl său a murit.

Din moși strămoși, se spune că în noaptea de Ignat porcul își visează cuțitul sau se visează la gât cu mărgele roșii. Există o serie de superstiţii care în mediul rural se țin și astăzi.

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Ouă umplute- rețetă specială de Crăciun

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ignat?

Dacă cineva lucrează altceva în ziua de Ignat, se crede că va cădea bolnav și va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat. După ce porcul este tranșat, se caută să se vadă dacă în inimă se află sânge „înghețat". Asta înseamnă că proprietarul animalului va avea mare noroc la bani anul viitor.

Sfântul Ignat
Sfântul Ignat se sărbătorește an de an[Sursa foto: Unsplash]

De asemenea, se pune că nu este bine ca oamenii miloși să asiste la tăierea porcului, deoarece dacă cineva va plânge și va suferi în momentul sacrificării, animalul va avea carnea foarte tare și bucatele preparate din el nu vor fi la fel de gustoase.

Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi.

După tăierea porcului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. Toți cei din casă se ocupă apoi de prepararea cârnaților, a tobelor și a celorlalte preparate tradiționale.

O altă tradiție spune că în ziua de Ignat, cei care nu au porc trebuie să taie măcar o găină și să vadă sânge în această zi. Pe 20 decembrie, bunicii obișnuiau să facă o cruce cu sânge de porc pe fruntea nepoților, pentru a fi feriți de boli și de necazuri.


Abonează-te pe

Citește și:

Ce fotografie a postat Anamaria Prodan pe rețelele de socializare. Internauții au rămas șocați

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Ce se întâmplă dacă pui castraveți murați la soare. Trucul pe care îl folosesc cele mai pricepute gospodine

,,Relația mea cu Ramona a luat-o în altă direcție”. Ce a declarat Jorge, după zece ani de căsnicie

Cât timp este indicat să se păstreze vinetele coapte la congelator. Gospodinele ar trebui să știe acest truc

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Calendar ortodox 16 august 2022. "O, fericiților, sfinților, și bunilor biruitori mucenici Brâncoveni!"
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri