Obezitatea infantilă. Semnalele de alarmă pentru părinți. „Statisticile sunt îngrijorătoare”


Din păcate, în momentul actual, statisticile se aproximează undeva la 1 din 3 copii care suferă de obezitate. Aceasta se definește cu ajutorul indicelui de masă corporală și nu este deloc un calcul greu de făcut, deoarece se raportează greutatea la înălțimea la pătrat.


In articol:

Bogdan Pascu, specialist endocrinolog, a discutat, în cadrul unei emisiuni TV, despre obezitatea infantilă și despre semnalele de alarmă pentru părinți. Iată cum îți poți da seama dacă copilul tău suferă de suprapondere sau obezitate.

Citeste si: Ce se întâmplă în organism dacă se consumă zilnic carne de pui

Semnalele de alarmă pentru părinți

Semnalele de alarmă pentru părinți

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea. „Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul”

Semnalele de alarmă pentru părinți

Bogdan Pascu, specialist endocrinolog, a spus că statisticile sunt îngrijorătoare și că sunt foarte mulți copii care suferă de suprapondere sau obezitate.

Calculul pentru a putea observa dacă copilul tău suferă de obezitate este foarte ușor de făcut, se raportează greutatea la înălțime la pătrat, iar apoi se află un indice de masă corporală.

„La nivel mondial, statisticile sunt îngrijorătoare, se aproximează undeva la 1 din 3 copii care suferă de suprapondere sau obezitate. Obezitatea se definește cu ajutorul indicelui de masă corporală. E un calcul simplu pe care îl facem raportând greutatea la înălțimea la pătrat și aflăm un indice de masă corporală și mai departe îl comparăm cu ceilalți copii de aceeași vârstă și același sex și obținem o percentină.

O percentină înseamnă că acest copil este mai mare decât 90% din copiii de vârsta și de sexul lui”, a declarat Bogdan Pascu.

Până acum 5 ani copiii se prezentau cu obezitate în jurul vârstei de 7 ani, dar în momentul actual, se poate observa o creștere foarte mare, a copiilor cu vârste de 2, 3, 4 ani, care suferă de obezitate severă.

„Dacă până acum 5 ani vedeam copiii că se prezintă cu obezitate în jurul vârstei de 7 ani, în momentul de față observăm o creștere alarmantă a copiilor cu vârste de 2, 3, 4 ani cu obezitate chiar severă. Este vorba și de genetică dar mai ales de comportamentul alimentar din familie. Copilul în primul an de viața este normal să fie mai pufos, după care ar trebui să înceapă să scadă și vedem pe curbele de creștere când de frumos scade greutatea, se înalță copilul, își modifică toată structura. După 7 ani apărea normal această creștere a adipozității”, a mai spus endocrinologul.

Citeste si: Ce pericol există în carnea de pui. ”Toxinele se găsesc și în pui și în pește, pe unele nici măcar nu le cunoaștem.”

Semnalele de alarmă pentru părinți

Semnalele de alarmă pentru părinți

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Care sunt factorii care duc la riscul de a face hernie de disc. „8-9 oameni din 10 ajung înțepeniți”

Alimentele procesate în viața copilului sunt foarte importante

Un aspect foarte important este mâncarea copiilor, deoarece alimentele introduse sunt cea mai importantă cauză a obezității din punct de vedere clinic și este important să nu se ajungă în situația în care să fie nevoie să se redreseze greutatea celui mic.

„Ce constatăm acum că în jurul vârstelor de 3, 4, chiar și 2 ani apare această întoarcere a adipozității. Este foarte important să tragem un semnal de alarmă legat de alimentele procesate din viața copilului. Aceste alimente sunt introduse în alimentația copilului din ce în ce mai devreme și aceasta pare să fie cea mai importantă cauza a obezității din punct de vedere clinic. Este important să nu ajungem în situația în care să trebuiască să redresăm greutatea copilului și dacă ajungem în situația aceasta, în primul rând trebuie să reintroducem în viața copilului fructele și legumele”, a spus specialistul.

Pe lângă aceste aspecte, copiii care suferă de obezitate au 0 sau 1 fruct mâncat pe zi și foarte puține legume, iar porția copilului trebuie să fie, de cele mai multe ori, cât palma acestuia.

„De cele mai multe ori observăm că acești copii care suferă de obezitate au 0 sau 1 fruct mâncat pe zi și foarte puține porții de legume. Porția copilului trebuie să fie de cele mai multe ori cât palma acestuia.  Încercăm să fim cât mai atenți la alimentele ultraprocesate, nu zice nimeni să le scoatem complet din viața lor pentru că nu se poate dar trebuie să fim atenți și mai departe să transmitem această atenție asupra copiilor. Copilul trebuie monitorizat, trebuie măsurat în înălțime undeva la 6 luni, iar cântărit undeva la o lună”, a mai adăugat Bogdan Pascu. 

Citeste si: La ce este bun pomelo. Care sunt beneficiile acestui fruct pentru organism

Semnalele de alarmă pentru părinți

Semnalele de alarmă pentru părinți

[Sursa foto: freepik]

Citeste si: Ce se întâmplă cu tine când nu dormi zile întregi


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se întâmplă în organism dacă se consumă zilnic carne de pui

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea. „Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul”

Ce se întâmplă cu tine când nu dormi zile întregi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri