O nouă modificare a Codului Fiscal. Ministrul Muncii a explicat ce se întâmplă cu contractele part-time


Noul Cod Fiscal a adus multe schimbări pentru români. Contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu câteva excepții, menționate în Codul Fiscal.


In articol:

În urmă cu o zi, Ministrul Muncii a declarat că în urma acestei decizii, există deja schimbări, vizibile în Registrul General de Evidență a Salariaților.

Contractele part-time se transformă în full-time

majorarea taxelor

Contractele de muncă cu normă parțială au de suferit

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Sunt mândră de mine”. Adda, în lacrimi pe rețelele de socializare. Ce a pățit artista

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a explicat că după anunțul modificării Codului Fiscal, se pot observa deja schimbări. Așadar, contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu câteva excepții.

Se pare că în Registrul General de Evidență a Salariaților, există deja o creștere a numărului de contracte full-time. Potrivit informațiilor, pe data de31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă, care au normă întreagă. În data de 4 august au fost înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time. Astfel, contractile part-time sunt în scădere, deoarece acestea se transformă în contracte cu normă întreagă.

De ce s-au modificat condițiile contractului de muncă part-time

Motivul pentru care s-a luat această măsură, este acela că, în ultima perioadă, numărul contractelor de muncă ce au normă parțială, a urcat foarte mult. Existau peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent destul de mare, raportat la numărul total al contractelor de muncă din România. În urmă cu câțiva ani, Guvernul României a mai adoptat o astfel de măsură. În acea perioadă, s-a dovedit că decizia a fost una benefică, deoarece 300.000

de contracte de muncă ce aveau normă parțială s-au transformat în contracte de muncă full-time.

Noua lege, contestată de unii politicieni

 

contracte part time taxe

Ce se întâmplă cu contractele part-time

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: „E în scaun cu rotile”. Care este stare de sănătate actuală a lui Viorel Lis, la o săptămână după ce a intrat în spital

După modificarea Codului Fiscal, unii politicieni nu sunt de acord cu noile decizii. Președintele USR, Cătălin Drulă, a menționat faptul că, peste 100.000 de contracte de muncă part-time au fost desființate. Acesta este de părere că Guvernul este de vină pentru creșterea taxelor, pentru astfel de contracte, începând de la 1 august 2022. De asemenea, și fostul președinte PNL, Florin Cîțu, contestă această hotărâre. Într-o postare de pe Facebook, Cîțu a declarat că „guvernul trebuie să elimine această taxa urgent”.

Conform modificărilor Codului Fiscal, salariile part-time care sunt sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întregi. Însă, sunt și excepții, precum elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public. De asemenea, se încadrează în această categorie, și persoanele care au mai multe contracte part-time, dacă valoarea cumulată a venitului din acestea nu depășește valoarea salariului minim pe economie. 

Citeste si: „În viață se mai fac greșeli” Ce declarații a făcut Andreea Tonciu despre familia ei

 


Abonează-te pe

Citește și:

Calendar creștin - ortodox 6 august 2022. „Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare"

Dezvăluiri în premieră! Cu cine se iubește Cătălin Botezatu în secret

„În viață se mai fac greșeli” Ce declarații a făcut Andreea Tonciu despre familia ei

Care sunt alimentele de care Kate Middleton și Regina Marii Britanii se feresc. Iată ce stil de viață au cele două

Vești bune pentru români! Guvernul oferă 3.000 de euro acestor persoane. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
3 hobby-uri pe care poți să le încerci pe timpul verii
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri