Inca mai consumi bauturi carbogazoase? Daca nu, felicitari! Daca da, chiar si una singura la pranz, atunci vei dori sa citesti restul articolului.
In ultimii ani, bauturile carbogazoase au fost asociate cu obezitatea, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boli de inima, carii dentare si anumite tipuri de cancer.
Daca nici asta nu te convinge, un studiu nou efectuat la Universitatea din California, San Francisco, a corelat consumul a numai 0.5 l de bautura carbogazoase pe zi cu un efecte de imbatranire de aproape 5 ani.
Elissa Epel, una dintre autoarele studiului, este de parere ca “un consum regulat de bauturi indulcite cu zahar poate influenta evolutia bolilor, nu numai prin ingreunarea metabolizarii zaharului in corp dar si prin imbatranirea accelerata a tesuturilor celulare.”
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat mostre de ADN de la 5,309 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani. Niciunul dintre participanti nu suferise de boli de inima sau diabet.
Telomerii sunt proteine localizate la capatul cromozomilor. Acestia au rolul de a proteja cromozomului de deteriorare. Cand telomerii sunt lungi, celula poate functiona corect daca nu exista factori daunatori. Scurtarea telomerilor, pe de alta parte, este asociata cu inflamatia, deteriorarea oxidativa si rezistenta la insulina. Pe masura ce inaintam in varsta, telomerii se scurteaza in mod natural, iar celulele nu se mai divid.
In baza scurtarilor telomerilor observati la consumatorii de bauturi carbogazoase in cadrul acestui studiu, cercetatorii au calculat ca aceste persoane isi scurtau practic speranta de viata cu pana la 4.6 ani. Este un efect asemanator cu cel al consumului de tigari. In mod ingrijorator, 21% dintre participantii la studiu au declarata ca obisnuiesc sa consume cel putin o bautura carbogazoasa de 0.5 l pe zi.
Epel declara ca “este prima data cand se demonstreaza ca aceste bauturi sunt asociate cu scurtarea telomerilor.
Epel lucreaza in prezent la un studiu nou pentru a verifica efectele bauturilor carbogazoase asupra imbatranirii celulare in timp real.
Sursa: www.viataverdeviu.ro