„Ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare”. Noua formulă de calcul pentru Legea pensiilor! Daniel Baciu confirmă totul


Șeful Casei Naționale de Pensii a răspuns tututor românilor care se temeau de faptul că pensiile ar putea scădea odată cu modificarea legii. Cum arată noua formulă de calcul pentru veniturile seniorilor?


In articol:

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a oferit noi detalii în legătură cu formula de calcul pentru românii care au ieșit din câmpul muncii. Ce îi așteaptă pe toți pensionarii?

Citeste si: „Eu așa ceva NU voi semna”. Legea Pensiilor va fi modificată! Anunțul ministrului Marius Budăi

Noua formulă de calcul pentru Legea pensiilor

Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat faptul că se caută cele mai bune soluții pentru noua formulă de calcul a pensiilor, care să țină cont şi de toate recomandările primite de la celelalte instituții implicate în acest proces.

„Bineînțeles că suntem parte (din procesul stabilirii noii formule de calcul a pensiilor – n.red.), este un grup de lucru mai larg la nivel de Ministerul Muncii, suntem și noi, sunt și specialiști din Ministerul Muncii, care lucrează la elaborarea noului act normativ.

Orice act cu impact mare social trebuie să aibă o notă de fundamentare foarte temeinică.

Așa s-a întâmplat și în 2001, dacă vă amintiți, la Legea 19, a trebuit să avem acest contract de consultanță cu o instituție internațională credibilă, care să gireze cumva când acest act normativ intră în procesul de legiferare.

În momentul de față avem un contract, până la sfârșitul anului trebuie să primim niște livrabile, cu acele studii, prognoze, tendințe, cu privire la salariul minim, la vârstă de pensionare etc.

Ei trebuie să ne pună la dispoziție aceste cifre.

Ele sunt la nivel de recomandări, de care noi trebuie să ținem cont. Formula de calcul o facem noi, specialiștii. Ei decât ne oferă niște analize. Formula de calcul este apanajul Guvernului”, a declarat şeful CNPP, Daniel Baciu, pentru România TV.

Citeste si: Vestea neașteptată de la oficiali! Românii care au peste 50 de ani nu vor primi bani în plus la pensie!

Șeful Casei Naționale de Pensii susține că ar putea dispărea stagiile de cotizare

Oficialul a explicat faptul că în următoarea perioadă ar putea dispărea stagiile de cotizare şi că s-ar putea reveni la o formula de calcul simplă, în care să se aplice doar principiul contributivităţii.

„Părerea mea, ca specialist care lucrează de peste 20 de ani, aceste inechități care sunt acum sunt din faptul că în ultimii 20 de ani au fost generate de formula de calcul care se aplică. Dacă luăm ultimele legi, 19 și 163, de fiecare dată s-au folosit stagii de cotizare diferite, dar prevăzute de lege.

Avem acum în plată pensii cu același număr de puncte, dar cu stagii de cotizare diferite. S-au folosit stagii de la 20 la 35 de ani. Inclusiv diferite între bărbați și femei.

Dacă același număr de puncte îl împărți la 20 sau la 35 de ani, ies cifre foarte diferite.

Părerea mea este că ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității.

Practic, acel număr de puncte, care să fie același pentru toată lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile. Practic, noi asta facem acum, aducem acel număr de puncte, pe care nu îl avem.

Noi avem dosare în plata și de acum 30-40 de ani și nu există aceste informații în aceste dosare. Dacă le aveam, nu mai făceam acest proces de evaluare”, a mai spus şeful Casei de Pensii.


Abonează-te pe

Citește și:

Vestea momentului pentru români! Statul oferă 950 de lei de persoană în fiecare lună

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Anunţul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii! PSD a propus supraimpozitarea acestora

Meseria cu salariul de 14.000 de lei pentru care nu se găsesc candidați! Nu se cer nici măcar studii superioare

Cum arată Cristina Pucean fără machiaj. Vedeta s-a demachiat în fața fanilor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Cosmina Păsărin. "Cu siguranță cel mai greu moment din viața mea a fost atunci când tatăl meu a murit"
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri