Daca obisnuiai sa arunci cojile de vinete, trebuie sa stii ca acestea sunt benefice pentru sanatatea ta.
Coaja de vinete contine nasunin, un antioxidant pretios care protejeaza membranele celulare impotriva radicalilor liberi, reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase si ajuta la prevenirea aparitiei
Beneficiile pe care vinetele le aduc sanatatii organismului deriva din nutrientii acestor legume populare si apreciate pentru gustul lor specific. Astfel, circa 82 de grame de vinete contin
- Calorii 19 kcal;
- Fibre 11% din doza zilnica recomandata;
- Mangan 10% din doza zilnica recomandata;
- Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata;
- Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata;
- Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata;
- Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6
- Triptofan 3,1% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina C 3% din doza zilnica recomandata;
- Magneziu 2,8% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B3 2,6% din doza zilnica recomandata;
Printre beneficiile principale ale vinetelor pentru sanatate se numara:
- Protectia membranelor creierului. Nasuninul, fitonutrientul regasit in coaja vinetelor, s-a dovedit eficient in protectia celulelor membranelor creierului, in cadrul experimentelor efectuate pe cobaii de laborator
- Mentinerea sanatatii cardiovasculare.
- Reglarea greutatii corporale. Vinetele contin putine calorii, insa sunt bogate in fibre.
- Prevenirea inflamatiilor si a bolilor cronice. Cercetatorii au descoperit ca vinetele contin cantitati importante de fitochimicale numite antocianine.
- Energizarea organismului.
Sursa: wowbiz.ro