O asociem cu merele, cu mierea, cu sarbatorile de iarna. Totusi, scortisoara are numeroase utilizari si beneficii, atat in bucatarie, cat si in afara ei.
Calmant
Scortisoara este folosita in mod traditional pentru tratarea durerii, caci reactioneaza ca hormonul prostglandina, ce contribuie la contractarea si relaxarea muschilor.
Alunga moliile
Rupe 3-4 bete de scortisoara si combina-le cu o jumatate de cana de cuisoare. Pune totul intr-un saculet si pune-le in sifonier. Hainele pot sta acolo luni intregi fara ca vreo molie sa se apropie de ele.
Ajutor in perioada menstruatiei
De secole scortisoara este folosita in cazul femeilor care au o menstruatie extrem de abundenta, din cauza endometriozei, a fibroamelor uterine si a altor afectiuni. De asemenea, ea era folosita in trecut pentru oprirea sangerarii in cazul nasterii sau a avortului spontan.
Respiratie proaspata
Datorita aromei sale puternice, scortisoara ajuta la eliminarea mirosului neplacut al cavitatii bucale.
Pansament pentru stomac
Impreuna cu mierea, poate sa trateze ulcerul si sa reduca gazele din stomac.
Conservant alimentar
Daca adaugi scortisoara intr-un fel de mancare, acesta va rezista mai mult fara sa se strice, caci este intarziata instalarea bacteriilor.
Sursa: Bzi.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro