Pensii 2023. Aproximativ 100 de miliarde de lei vor intra în conturile românilor. Care sunt categoriile de români care se vor bucura de acești bani luna aceasta!
O parte dintre români vor primi în aprilie circa 100 de miliarde de lei. Cel mai mare cont are o valoare de 1,62 miliarde de lei.
Citește și: Femeile din România vor ieși cu trei ani mai târziu la pensie! De când se aplică măsura
Milioane de pensionare vor primi bani în aprilie
O sumă de aproximativ 100 de miliarde de lei va merge în conturile Pilonului II de pensii. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, aproximativ 8 milioane de persoane care sunt membri ai unor sisteme de pensii administrate privat.
Cel de-al doilea pilon transferă o sumă de aproximativ 1 miliard de lei în fiecare lună, începând cu 2022.
În prezent, în conturile celor care administrează pilonul II de pensii se află aproximativ 100 de miliarde de lei, adică banii celor peste 7,9 milioane de români care contribuie la pensiile obligatorii administrate privat.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În 2022, numărul contribuitorilor lunari la pensia obligatorie a crescut de la 7,79 milioane la 7,96 milioane. Aproximativ 170.000 de persoane au aderat la pilonul II de pensii, fondurile actuale fiind de 96,49 milioane de lei.
Ce rate plătesc româncele la bănci
După luni de zile în care dobânzile bancare au crescut vertiginos, ceea ce aproape că a dus la dublarea sumei pe care unii oameni trebuiau să o dea la bancă în fiecare lună, unele dobânzi au scăzut.
Indicele ROBOR se menține sub 7%, iar din aprilie, dobânzile au scăzut și mai mult pentru cei care au optat pentru credite cu dobândă calculată la ROBOR.
Marți, 4 aprilie, indicele ROBOR, care este folosit pentru a calcula costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,84% pe an. Luni, 3 aprilie, acesta era de 6,85% pe an, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României.
La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni era de numai 3,02% pe an. La începutul anului 2023, acesta a crescut de peste două ori, ajungând la 7,56%.
Din cauza modificărilor, unele rate lunare au scăzut, dar, din păcate, diferența nu este foarte prietenoasă cu buzunarul. De exemplu, unele rate au scăzut cu puțin peste 100 de lei, dar este prea puțin în comparație cu toate creșterile de prețuri care au loc în continuare în România.
Citește și: Cum se modifică facturile la energie în 2023! Ce trebuie să știe femeile