Leziunile sportive: afla tot ce trebuie sa stii!


Leziunile sportive: afla tot ce trebuie sa stii!

Exercitiile si sportul sunt elemente vitale pentru sanatatea organismului si ar trebui sa nu lipseasca din activitatea ta de zi cu zi.

Cu toate acestea, uneori, putem suferi o leziune datorita unei miscari gresite sau unei incalziri necorespunzatoare inainte de exercitii, de aceea este bine ca inainte de executarea oricarui exercitiu sa invatam miscarile corecte de realizare ale acestuia.

Iata tot ce trebuie sa stii despre leziunile cauzate de sport!

Leziunile sportive se pot clasifica in:

1.    Leziuni datorate unui traumatism: unde  durerea apare brusc insotita de edem localizat  si uneori de o diformitate.
2.    Leziuni datorate suprasolicitarii muschiului unde durerea apare progresiv in timpul exercitului insotita de edem progresiv.

Ce trebuie sa facem pentru a evita o asemena situatie?- Pentru a evita producerea unei leziuni in timpul exercitiilor trebuie sa respectam cateva reguli:

Intotdeauna trebuie sa facem incalzirea  muschiul inainte de a incepe activitate sportiva prin exercitiile  recomandate fiecarui sport in parte.

Trebuie sa evitam miscarea brusca sau rapida a corpului ce poate duce la cazaturi,  traumatisme sau la lezionarea sistemului musculo-scheletal.

Sa purtam intotdeauna echipamentele speciale de protectie corespunzatoare fiecarui sport.

Ce trebuie sa facem daca suferim o leziune in timpul unei activitati sportive?- Imediat ce simtim o durere puternica, o leziune sau un traumatism  trebuie sa oprim activitatea pe care o desfasuram, sa observam zona lezionata daca apare limitarea miscarii, edemul  sau vreo diformitate.

Vom aplica tehnica RICE,( Rest, ice, compression, elevation) si ne vom prezenta de urganta la medic pentru o evaluare completa.

Care sunt cele mai frecvente leziuni sportive intalnite?- Articulatiile

cele mai des afectate sunt ale gleznei, genunchiului, umarului  si pot suferii urmatoarele:

Entorsele  apar in urma unui traumatism direct sau indirect insotit de leziuni ale muschilor si tendoanelor prin intindere. Apar semnele de inflamatie, edem si incapacitatea de a misca normal articulatia afectata.

In rupturile musculo-tendinoase se simte o pocnitura sau o senzatie de taiere interioara ,o durere puternica insotita de edem local si uneori apare o discontinuitate a muschiului sau a tendonului, cel mai des afectat fiind tendonul lui Ahile.

Luxatia se intalneste atunci cand osul iese din articulatie si apare o diformitate asociata cu inabilitatea de miscare a articulatiei respective, cel mai des intalnita este  luxatia umarului.

Fracturile  apar in urma unui traumatism si pot fi cu sau fara deplasare insotite de deformarea membrului sau osului afectat, cel mai frecvent afectate fiind oasele antebratului si ale gleznei.

Care sunt persoanele cu un risc mare de leziuni sportive? Copii si adolescentii  sunt mai predispusi la traumatisme si leziuni sportive avand oasele, muschii in curs de dezvoltare si fiind mai fragili, fata de oasele si muschii unui adult unde cartilajele de crestere s-au inchis si osul a inceput sa fie mai dur.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la leziunile sportive datorita diferentei de structura a muschilor, oaselor si a nivelului  de estrogen instabil datorat menstruatiei.

Ce se intampla cand ajungi la medic? Medicul va examina pacientul si in urma examenului clinic el va decide care sunt investigatiile paraclinice necesare pentru evaluare. Cel mai des folosite fiind radiografia, ecografia, computerul tomograf(CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

In urma investigatilor tratamentul poate fi format din:

- Imobilizarea membrului afectat cu orteze sau gips

- Administrarea  de antiinflamatoare locale si orale

- Tehnica RICE pentru a evita sindromul de compartiment

- Uneori este necesar si un tratament chirurgical in cazul fracturilor cu deplasare, rupturilor complete de tendon sau de muschi si in cazul luxatiilor.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Mioara Velicu. "Noi ne-am crescut unul pe altul, îmbracam hainele unuia altuia"

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Ce poți da de pomană de Adormirea Maicii Domnului, 15 august

Mâncare de post pentru pomană

Cu ce se mănâncă nachos. Ce fel de toppinguri alegi pentru acest preparat

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Maria Constantin. „Eu țin foarte mult la imaginea mea și încerc să mă întrețin și să mă mențin în formă până când voi mai apărea pe scenă"
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri