Laringita acuta apare la sugari si mai ales la copii intre 1 si 6 ani, fiind o inflamatie mono sau polimicrobiana a mucoasei laringiene. Apare mai ales la schimbarile climatice (trecerea de la primavara la vara sau de la toamna la iarna) si este consecutiva unei rinofaringite sau rinoadenoidite.
“Laringita acuta este mult mai grava decat la adulti deoarece laringele copilului (calea prin care trece fluxul de aer catre plamani) este mult mai ingustat decat la adult, avand dimensiuni de 5 mm si orice inflamatie de numai 1mm poate ingusta pana la 75% din filiera respiratorie a copilului. In plus, mucoasa laringelui este mult mai moale la copil si bogata in tesut limfatic care se edematiaza usor (isi creste volumul usor) si, mai mult decat atat, mucoasa laringiana la copil este foarte reactiva astfel incat are tendinta la spasm (adica poate sa apara sufocarea cand corzile vocale nu se
Cauze si simptome
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Factori favorizanti: polipii nazali inflamati, frigul, umezeala, alergiile
Dr. Adina Zamfir recomanda sa urmarim urmatoarele simptome: debutul brusc/progresiv cu dispnee (respiratie greoaie), tuse latratoare, ragusita, stare generala alterata, agitatie.
Semnele apar frecvent in timpul noptii, cand copilul se trezeste brusc din somn, foarte agitat datorita lipsei de aer. Se identifica, pentru sugar si nou-nascut, o crestere a numarului de respiratii/minut, apare un tiraj suprasternal si supraclavicular (un efort urias de a respira manifestat prin miscari ample ale peretelui toracic), prezenta stridorului sau a disfoniei (vocii ragusite) precum si apritia tusei “latratoare”, uscate. Copilul este cianotic, agitat, cu tulburari de comportament.
“Uneori pot aparea erori de diagnostic, deoarece se poate confunda lipsa de aer (dispneea) cu obstructii generate de un corp strain laringo-traheal sau de alte boli ale aparatului respirator (precum astm bronsic, edem pulmonar acut) sau de infectii la nivelul faringelui si hipofaringelui. Lipsa de aer in timpul somnului se poate confunda cu apneea in somn, care nu implica o boala infectioasa si nici laringele, ci obstructia este generata de existenta unor vegetatii adenoide hipertrofice (polipi) foarte mari care blocheaza fluxul de aer la nivelul nasului asociate frecvent cu hipertrofie amigdaliana (cand amigdalele sunt in contact pe linia mediana, micsorand suplimentar fluxul de aer catre plamani).” ne avertizeaza Dr. Adina Zamfir.
Tratament
Sunt recomandate: camera calda si umeda, oxigenoterapie, aerosoli cu adrenalina sau flixotide sau dexamentazona, sedarea tusei (romergan, siropuri de tuse), antibioterapie, antihistaminice, rehidratare, comprese calde in regiunea gatului si pe torace. Un rol important il are calmarea psihica a copilului (cu cat starea de agitatie creste, cu atat se accentueaza dispneea).
Citeste continuarea pe: www.csid.ro