La ce temperatură se coace, de fapt, cozonacul


Cozonacul reprezintă, fără îndoială, desertul preferat al multor oameni, mai ales de sărbători. Există însă o anumită temperatură la care acesta trebuie să fie copt.


In articol:

Nu există sărbătoare fără cozonaci și pentru că tot se apropie Crăciunul, acum este momentul perfect ca să aflați câteva trucuri care vă vor fi extrem de utile. Oricine vrea să aibă pe masă un cozonac pufos, bine crescut și aromat, care să ne amintească de mirosul dulce din bucătăria bunicii. 

Trucuri pentru un cozonac de nota 10

Cozonacul nu este neapărat greu de făcut, dar cu toate acestea, nu orice gospodină se încumetă să încerce să gătească acest preparat. Există câteva trucuri ca să obțineți cozonacul perfect, din toate punctele de vedere. 

Orice cozonac care se respectă trebuie să fie crescut foarte bine, nu să aibă aspectul unui chec. Pentru a reuși acest lucru, căldura joacă un rol foarte important. Trebuie să fiți atente ca în bucătărie să aveți o temperatură de cel puțin 21 de grade, atunci când vă apucați de făcut cozonac. 

Nu deschideți niciun geam și nicio ușă. Un alt aspect important îl reprezintă făina pe care o folosiți, mai exact calitatea acesteia. La țară, femeile foloseau făină proaspăt măcinată la moară. Acum, la oraș, acest lucru este greu de obținut, așa că va trebui să vă orientați spre ofertele din supermarket. 

Făina trebuie să fie de foarte bună calitate. Vedeți că veți găsi pe rafturi făină pentru cozonaci. Chiar dacă este puțin mai scumpă, merită. După aceea, urmează drojdia. Trebuie să folosiți din cea uscată, pe care o veți dizolva în apă călduță înainte să o folosiți. 

Încercați să luați ouă de la țărani, pentru a obține o culoare perfectă la cozonac. Înainte, bunicile foloseau și un pic de untură. În acest fel, aluatul devenea fraged. După ce ați pus toate ingredientele, trebuie să vă apucați de frământat. Acest procedeu este cheia succesului. 

Aluatul de cozonac se frământă cel puțin 40 de minute. La final, trebuie să fie lipicios, dar să nu rămână pe mâini. După aceea, urmează dospitul. Aluatul se lasă într-un loc cald până își dublează volumul. 

Cum se coace cozonacul

În momentul în care aluatul este gata, pregătiți tava sau tăvile. Niciodată să nu umpleți tava de cozonac până sus, pentru că aluatul va crește și riscați să dea pe dinafară. Ideal ar fi să umpleți o treime din tavă. 

Unul dintre lucrurile cele mai importante îl reprezintă coptul cozonacului. Bineînțeles că depinde de cuptorul fiecăruia, dar există câteva trucuri universal valabile. În cazul în care cuptorul dumneavoastră este electric, trebuie încălzit la 200 de grade și de-abia apoi băgați cozonacul. 

Nu setați niciodată o temperatură mare de la început, pentru că riscați să ardeți cozonacul. 175 de grade este suficient. Dacă aveți cuptor clasic, trebuie să puneți o tavă mai mare cu apă sub tăvile de cozonac. În acest fel, nu aveți cum să mai ardeți cozonacul. În plus, nu deschideți niciodată ușa cuptorului atunci când faceți cozonaci. Aceștia vor fi gata în aproximativ o oră. 


Abonează-te pe

Citește și:

Pepe, mesaj surprinzător pentru Raluca Pastramă: "Aş vrea să te iert că ai plecat..."

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Bianca Comănici de la "Puterea Dragostei", declaraţii şocante despre primul ei iubit: „Un copil manipulat..."

Horoscop zilnic miercuri, 2 decembrie 2020. Nativii zodiei Fecioară primesc vești bune pe toate planurile!

Traficul va fi restricționat pentru repetiția și ceremonia oficială de Ziua Națională. Pe unde se va circula în București

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Noul simptom al COVID-19, ”happy hypoxia”, face tot mai multe victime. Cum se manifestă?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Cooking
Parteneri