Iti plac ouale? Uite cate poti manca, de ce e bine sa le consumi des si cand devin toxice pentru organism


Toata lumea se gandeste la oua atunci cand vine vorba de un mic dejun sanatos. Acestea se gasesc in alimentatia omului dintotdeauna si asta pentru ca sunt extrem de bune pentru organism, scrie cristianmargarit.ro.

 

Cat de bune sunt ouale?
Printre beneficiile consumului de oua(in special galbenus crud) se numara: prevenirea degenerarii maculare si a cataractei, buna functionare a sistemului nervos, cresterea imunitatii(prin continutul natural de vitamina D), reducerea inflamatiilor si alergiilor, prevenirea cancerului de san la femei, cresterea sanatatii parului si unghiilor, imbunatatirea memoriei, buna functionare a ficatului(prin continutul de colina), prevenirea stress-ului oxidativ, detoxifierea metalelor grele(mercur).
Toti acesti factori nutritivi se afla in galbenus. Albusul, considerat pana acum “partea buna” a oului se dovedeste de fapt a fi doar proteina insotita chiar de o toxina, antivitamina H(avidina). Deficitul de vitamina H(biotina) este asociat consumului de alcool, caderii parului, dermatitei seboreice, diabetului de tip 2. Avidina este inactivata prin prepararea termica, deci evitati albusurile crude.
Consumate dimineata(in special fierte) ajuta la controlul apetitului si la mentinerea/scaderea greutatii corporale.
Este important ca ouale sa fie fecundate. Astfel ne asiguram ca toate principiile nutritive au fost activate. Extractul de embrion(provenit din oul fecundat) are efecte miraculoase pentru sanatate.
Un alt element in ecuatie este hrana gainilor: cautati oua de tara, de la gaini crescute in semi-libertate, cu hrana naturala(in special seminte).Riscul de imbolnavire cu salmonella este in zilele noastre minim, datorita reglementarilor stricte din industria alimentara.
Exista si riscul de alergie la oua, situatie in care va trebui sa va asigurati necesarul de nutrienti combinand alte surse. Colina este gasita de asemenea in spanac, seminte de in, unt, alune, linte.
Cate oua putem manca?
Principala ingrijorare a fost adusa in anii ’80 de continutul de colesterol. Intre timp aceasta teorie a fost depasita si se considera sigur(chiar benefic pentru nivelul de colesterol) consumul a 6 oua pe saptamana. Avand in vedere continutul mare de grasimi trebuie tinut la minim consumul de carbohidrati cu indice glicemic mare(zahar, cartofi, paine etc.), cel putin la aceeasi masa. Pentru persoanele care fac sport consumul de oua poate fi mai mare. Bineinteles, trebuie tinut cont de contraindicatii si de sfatul medicului, ca in orice dieta/program de alimentatie.
Cum le preparam?
Ouale sunt incluse in diverse feluri de mancare, dar cel mai comod pentru noi este sa le fierbem(galbenusul e de preferat sa ramana moale) sau sa le prajim in grasime(unt, ulei). Secretul este ca prajirea sa se realizeze la o temperatura scazuta, fara a arde albusul, care trebuie sa isi pastreze culoarea alba. Este simplu: folosim o cantitate mare de ulei(atinge mai greu temperaturi inalte), tinem focul la minim si mutam vasul de pe foc atunci cand temperatura creste prea mult(albusul incepe sa se arda). La inceput poti folosi un termometru de bucatarie. Prajirea in contact direct cu metalul(fie si protejat de un strat de teflon) duce inevitabil la arderea oului si la producerea de substante toxice.

Cat de bune sunt ouale?

Printre beneficiile consumului de oua(in special galbenus crud) se numara: prevenirea degenerarii maculare si a cataractei, buna functionare a sistemului nervos, cresterea imunitatii(prin continutul natural de vitamina D), reducerea inflamatiilor si alergiilor, prevenirea cancerului de san la femei, cresterea sanatatii parului si unghiilor, imbunatatirea memoriei, buna functionare a ficatului(prin continutul de colina), prevenirea stress-ului oxidativ, detoxifierea metalelor grele(mercur).Toti acesti factori nutritivi se afla in galbenus. Albusul, considerat pana acum “partea buna” a oului se dovedeste de fapt a fi doar proteina insotita chiar de o toxina, antivitamina H(avidina). Deficitul de vitamina H(biotina) este asociat consumului de alcool, caderii parului, dermatitei seboreice, diabetului de tip 2. Avidina este inactivata prin prepararea termica, deci evitati albusurile crude.

Consumate dimineata(in special fierte) ajuta la controlul apetitului si la mentinerea/scaderea greutatii corporale.


Este important ca ouale sa fie fecundate. Astfel ne asiguram ca toate principiile nutritive au fost activate. Extractul de embrion(provenit din oul fecundat) are efecte miraculoase pentru sanatate.Un alt element in ecuatie este hrana gainilor: cautati oua de tara, de la gaini crescute in semi-libertate, cu hrana naturala(in special seminte).Riscul de imbolnavire cu salmonella este in zilele noastre minim, datorita reglementarilor stricte din industria alimentara.Exista si riscul de alergie la oua, situatie in care va trebui sa va asigurati necesarul de nutrienti combinand alte surse. Colina este gasita de asemenea in spanac, seminte de in, unt, alune, linte.

Cate oua putem manca?

Principala ingrijorare a fost adusa in anii ’80 de continutul de colesterol. Intre timp aceasta teorie a fost depasita si se considera sigur(chiar benefic pentru nivelul de colesterol) consumul a 6 oua pe saptamana. Avand in vedere continutul mare de grasimi trebuie tinut la minim consumul de carbohidrati cu indice glicemic mare(zahar, cartofi, paine etc.), cel putin la aceeasi masa. Pentru persoanele care fac sport consumul de oua poate fi mai mare. Bineinteles, trebuie tinut cont de contraindicatii si de sfatul medicului, ca in orice dieta/program de alimentatie.

Cum le preparam?

Ouale sunt incluse in diverse feluri de mancare, dar cel mai comod pentru noi este sa le fierbem(galbenusul e de preferat sa ramana moale) sau sa le prajim in grasime(unt, ulei). Secretul este ca prajirea sa se realizeze la o temperatura scazuta, fara a arde albusul, care trebuie sa isi pastreze culoarea alba. Este simplu: folosim o cantitate mare de ulei(atinge mai greu temperaturi inalte), tinem focul la minim si mutam vasul de pe foc atunci cand temperatura creste prea mult(albusul incepe sa se arda). La inceput poti folosi un termometru de bucatarie. Prajirea in contact direct cu metalul(fie si protejat de un strat de teflon) duce inevitabil la arderea oului si la producerea de substante toxice.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Specialisti

Cum începem spălatul pe dinți la copiii mici? 10 întrebări și răspunsuri!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri