Istoria portofelului - origini și evoluție


Istoria portofelului - origini și evoluție

Istoria portofelului - origini și evoluție! Totul despre acest accesoriu indispensabil!

Chiar dacă în zilele noastre folosim foarte mult plățile electronice și în unele cazuri nici măcar nu avem nevoie de carduri fizice (putem plăti cu telefonul la POS contactless sau direct online în e-commerce), cash-ul se pare că nu va dispărea niciodată din viața noastră. Implicit, avem nevoie de portofel- cea mai bună soluție pentru a ține banii în siguranță. Portofelele bărbătești sunt de obicei ținute în buzunarul interior al hăinii sau în buzunarul de la spate al pantalonilor, în timp ce atunci când vorbim despre portofele de damă, acestea sunt în general ținute în poșete.

De cât timp există portofele, care este istoricul acestui obiect banal în zilele noastre, dar în continuare util și atât de răspândit? Am crede că nevoia de portofele este legată în mod direct de apariția bancnotelor, ceea ce este doar parțial adevărat. Evident, în ultimele două secole, dezvoltarea puternică a bancnotelor ca sistem de plăți a dus la forma modernă a portofelelor. Anterior, acestea erau utilizate pentru monede, dar istoria este de fapt mult mai lungă.

În Antichitate existau portofele, dar aveau un alt format și o utilitate diferită. Erau de fapt accesorii din pânză care se legau purtate în jurul taliei. De obicei, în interior se țineau mici obiecte de preț, dar mai ales provizii personale de moment, în special mâncare. Grecii antici aveau astfel de accesorii și erau chiar asociate cu oamenii de rând.

Portofelul modern a apărut mult mai târziu, mai întâi ca săculeț fabricat din piele de animal. Obiectul este menționat chiar de celebrul dramaturg William Shakespeare în opera sa Troilus și Cressida, despre care se crede că a fost scrisă în anul 1602, publicată fiind 7 ani mai târziu. Aceste portofele erau utilizate în perioada Renașterii la scară mai largă, inclusiv de către cei din înalta societate, pentru a păstra la loc sigur diverse obiecte personale. Trebuie subliniat faptul că, spre deosebire de actualele portofele de damă și portofele bărbătești, cele din respectiva perioadă nu aveau buzunare secundare, ci un singur spațiu interior.

Din secolul al XIX-lea, portofelele au început să fie utilizate pentru a ține tutun și accesorii pentru fumat, având spații pentru toate cele necesare. Se poate spune că portofelul bărbătesc era echivalentul unui pachet de țigări. Nu se mai obișnuia să se țină mâncare în portofel, ci mai degrabă bani și chiar bijuterii.

Abia din secolul XX, portofelul a ajuns la forma pe care o știm în zilele noastre, astfel încât să poată păstra foarte bine bancnotele de hârtie, altfel ușor de degradat.

Pentru că industria a evoluat mult, portofelul din piele a devenit accesibil pentru oricine. Mai mult decât atât, s-au făcut pași mari în materie de design, cu piele vopsită și cu diverse moduri de tratare a materialelor, pentru modele mai variate.

În perioada interbelică, modelele de portofel bărbătesc erau deja asociate cu rafinamentul și eleganța. Masculinitatea se lega astfel de utilizarea unui portofel, accesoriu pentru orice bărbat care se respecta. Ulterior, în a doua jumătate a secolului trecut, apariția și apoi dezvoltarea cardurilor de credit și a cecurilor a făcut ca portofelele să se dezvolte cu noi buzunare specifice, așa cum le întâlnim și astăzi. Compartimentarea a ținut cont de nevoile oamenilor, iar varietatea de modele pur și simplu a explodat. Acum, utilizarea portofelelor ține atât de modă, cât și de utilitate.


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cine este Sore Mihalache. Data nașterii, relație amoroasă, copii

ȘOC! Andreea Mantea și fiul ei au fost BĂTUȚI! Detalii îngrozitoare

Gabriela Firea, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Ce spune Maria Chițu despre Albert, Marius și Andrei la Survivor România 2021? Războinica a slăbit în timpul competiției

Ce spune Anamaria Prodan despre divorțul de Laurențiu Reghecampf? "Eu am bărbat de lăsat?”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Selatin, fostul concurent de la Puterea Dragostei, a intrat cu bolidul în șanț!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri