Iata care sunt alimente care ”fura” calciul. Este bine sa le cunosti si sa iei masurile corespunzatoare


Unele alimente influenteaza modul in care este asimilat calciul in organism.

Cu varsta, se pierde mai mult calciu decat se pune la loc, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase. De aceea, este important sa consumi alimente bogate in calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse. Nu ignora insa nici pestele sau ouale, care contin vitamina D, necesara asimilarii acestui mineral.

Nu exagera insa cu consumul de carne, de ciocolata, de sare si de bauturi carbogazoaze, pentru ca acestia sunt cativa dintre inamicii asimilarii optime a calciului.

Acizii din legume

Acidul fitic, prezent in taratele boabelor integrale de grau, in nuci, in alune si in unele leguminoase, poate impiedica absorbtia intestinala a calciului.

De asemenea, acidul oxalic, care se gaseste in spanac, in fasole, in cartofi dulci si in ciocolata poate forma unii compusi, care impiedica asimilarea calciului in organism.

Acelasi efect il are si acidul tanic din ceai, din vin rosu si din unele fructe. Astfel, desi unele legume, precum spanacul, stevia, varza si loboda, sunt bogate in calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Proteinele

Balanţa calciului in corp este sensibila si la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul si rinichii, avand loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea in exces dauneaza sanatatii.

Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excretia renala a calciului. Prin acest lucru, creste si riscul de aparitie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un continut „ascuns" de sare, cum ar fi painea si conservele.

Cafeaua in exces

Cafeaua are un efect diuretic, actionand astfel incat scade absorbtia calciului si ii creste excretia. Daca esti o posibila „candidata" la osteoporoza, redu cantitatea de cafea sau inlocuieste-o cu ceai verde. Si abuzul de alcool poate duce la scaderea asimilarii intestinale a calciului, inhiband enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D.

Si bauturile carbogazoase contin fosfati, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor in alimentatie stimuleaza secretia hormonului paratiroidian, care afecteaza echilibrul calciului din sange, fiind necesara „mobilizarea" lui din oase.
Sursa: www.dcnews.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Iancu Sterp, iubită nouă? Nu este vorba despre Emy Alupei!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri