Iata care este alimentul mai periculos decat sarea  pentru hipertensiune si boli de inima

Iata care este alimentul mai periculos decat sarea  pentru hipertensiune si boli de inima
Iata care este alimentul mai periculos decat sarea  pentru hipertensiune si boli de inima

Potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, nu sarea este cea mai periculoasa pentru problemele cu tensiunea si cu inima.

Zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nici o legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

De mult timp, expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25% si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.

Dar cercetatorii condusi de James DiNicolantonio au publicat un articol in American Journal of Cardiology in care sustin ca "zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune.

Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.). Incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale".

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale.

Cercetatorii mai spun ca organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

DiNicolantonio, cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke's Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

"Noi sustinem opusul acestei idei.

O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.

Motivele acestei corelatii invers proportionale sunt complicate, dar cercetatorii cred ca un nivel scazut de sare in alimentatie duce la cresterea concentratiei anumitor grasimi in sange.

Datele statistice din Marea Britanie arata insa ca un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.


sursa: www.dcnews.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce semne ar fi prevestit tragedia care s-a întâmplat cu Ion Drăgan și ce au observat internauții în ultimele fotografii cu el, din preajma sărbătorilor: “Pământiu...prevestea infarct.”

Ce trebuie să faci neapărat în 2025, în funcție de zodie! Mai ai doar câteva zile la dispoziție

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

Ultimul mesaj postat de Ion Drăgan înainte să moară. Ce a vrut să transmită, de fapt, artistul în ultima sa postare. CONFESIUNEA lasă fanii fără suflare

Cum arată Crăciunul pentru Mariana Moculescu și ce dorințe are pentru anul 2026: „Viața se poate schimba brusc.”

Mama Veronicăi intră în „Casa iubirii” să-l cunoască pe Ahmed! Aflați cum va reacționa concurenta în ediția de joi, 25 decembrie, difuzată de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies