Iarba mare (Inula helenium) - beneficii si proprietati


Iarba-mare este una dintre plantele cu flori galbene mari, frecvent intalnita in zona de munte si de deal.

Este o planta ierboasa rezistenta, destul de inalta, care creste mai ales in locurile umede de pe langa malul apelor.

Are o radacina ingrosata cu niste cicatrici de forma inelata, din care se desprind ramificatii lungi, dar mai subtiri.

Iarba-mare infloreste din luna iunie si pana tarziu in luna septembrie. Florile au un diametru uneori mai mare de 5 cm, iar culoarea lor galben-intens le face usor vizibile chiar de la distanta.

In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate in lunile septembrie si octombrie, emanand un miros camforat, parfumat in momentul ruperii.

Substanta masiv reprezentata in radacini este inulina care, desi este un compus polizaharidic, asemenea zaharului, nu duce la cresterea glicemiei.

Radacinile contin si un ulei volatil in cantitate de 1-3%, depunerea acestuia la rece in stare solida formeaza asa-numitul camfor de inula sau helenina, un amestec de diversese scviterpene (alantolactona si compusi similari).

In plus, s-au evidentiat substante de natura terpenica, fitoncide (substante  antibiotice sintetizate de plante), fridelina, damaradeniol, stigmasterol si altele.

Frunzele contin un principiu amar, vitamina C si saruri minerale, iar florile contin in principal helenina.

Prin principiile continute, preparatele din radacina de iarba-mare au efect expectorant, spasmolitic, coleretic, colagog si diuretic precum si o actiune generala tonica. Fitoncidele confera remediilor din iarba-mare proprietati antihelmintice, bacteriostatice si antivirale. Remarcabil este efectul mentionat de tratatele de specialitate asupra bacilului tuberculozei. Potrivit unor studii de laborator, sescviterpenele par sa aiba proprietati inhibitoare asupra celulelor tumorale.

Indicatii terapeutice
Iarba-mare este recomandata in infectiile cailor respiratorii care se manifesta cu tuse, atat pentru calmarea acesteia, cat si pentru fluidificarea secretiilor bronsice, cum ar fi bronsitele si traheitele.
De asemenea, ca antihelmintic isi poate gasi utilitatea in tratarea unor infestatii cu viermi intestinali (oxiuri, ascarizi). Iarba-mare este utila in afectiunile hepato-biliare cum ar fi dischinezia biliara.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty

Expert in beauty cu peste 20 de ani de experienta, Dana Sota ofera tipsuri de ingrijire a pielii de sub masca de protectie

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri