Guvernul acordă mai multe zile libere. Minivacanţă de 5 zile pentru bugetari


Guvernul a anunțat o minivacanţă de cinci zile la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lui decembrie, fiind confirmată oficial de sindicatele profesorilor. Guvernul este obligat anual prin lege să anunţe minivacanţele de peste an încă din ianuarie.


In articol:

Învățătorii din mai multe județe din țară au fost anunțați, informal, pe un grup de socializare că în perioada 30 noiembrie-4 decembrie vor avea o ”punte” de zile libere, confirmând pentru Educație Privată surse din sistemul de învățământ.

Zile libere 2022

Chiar dacă marele anunț nu a fost confirmat recent pe canale oficiale, se bazează pe o decizie luată de Guvern la începutul anului. Pe 19 ianuarie, Ministerul Muncii informa public, într-un comunicat. Guvernul a luat decizia ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie o zi liberă pentru salariați ai instituțiilor și autorităților publice, deoarece aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se muncește, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia pentru a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, pentru ca angajatorii și salariații să poată stabili și previziona zilele libere pentru tot anul.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității, și nici magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești, implicate în soluționarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanților în aceste procese.

Citeste si: Nicolae Ciucă a anunțat pensii mai mari cu 15%. Vestea bună pe care premierul României a dat-o.

Guvernul acordă mai multe zile libere

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: ,,Nu are loc în discuția noastră.” Premierul Ciucă, despre școlile închise iarna, din cauza lipsei de căldură

Zile libere 2023. Minivacanţa mai mare de Sărbătorile de iarnă a fost votată în Parlament

Calendarul de zile libere 2023 declară faptul că vor fi 15 zile libere de la stat, dintre care doar 3 pică în weekend, față de 6 câte erau, în 2022. Minivacanţele se vor anunța oficial în ianuarie, dar se pot face deja planuri pentru weekenduri prelungite.
Comisia a aprobat și un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați. Următorul pas este votul în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. Mai apoi, proiectul va merge la promulgare la președinte. În 2022, salariații români au avut avea dreptul la 15 zile libere, fiind sărbătorile legale, conform Codului Muncii. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 în weekend.

Citeste si: ANAF începe controlului românilor cu proprietăți. Toți cetățenii trebuie să aibă un act obligatoriu

Guvernul acordă mai multe zile libere

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”

Românii vor beneficia și de alte zile libere

Pe lângă cele 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, salariații mai pot beneficia de zile libere, remunerate sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.
Vor fi incluse concediul de odihnă (minimum 20 de zile), evenimentele familiale, susținerea lucrării de diplomă (30 de zile concediu fără plată), situații personale, incapacitate de muncă, paternitate (5 zile+ 10 zile de la nașterea copilului). Totodată, în baza unor legi specifice, în funcție de context, întâlnim și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără. Fiecare dintre acestea oferă zile libere, potrivit unei analize a EY România.

Citeste si: Românii pot beneficia de noi vouchere sociale, în 2023. Cine va primi suma de bani

Guvernul acordă mai multe zile libere

[Sursa foto: unsplash]


Abonează-te pe

Citește și:

,,Nu are loc în discuția noastră.” Premierul Ciucă, despre școlile închise iarna, din cauza lipsei de căldură

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

ANAF începe controlului românilor cu proprietăți. Toți cetățenii trebuie să aibă un act obligatoriu

Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Zodiac 30 ianuarie 2023. Află ce zodie va discuta cu un specialist
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri