Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar. Lucrurile pe care trebuie să le eviți

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar. Lucrurile pe care trebuie să le eviți
Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar

Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți faci atunci când comunici într-un mod echilibrat!

Felul în care obișnuim să comunicăm cu cei din jur ne influențează toate relațiile din viața noastră de la cele personale, la cele profesionale. Ba mai mult, chiar și o singură greșeală de comunicare, repetată în timp, va putea crea neînțelegeri și conflicte. Dacă simți că uneori oamenii se retrag sau nu te mai caută la fel de des, e posibil să faci o greșeală pe care încă nu o conștientizezi.

Află din rândurile următoare cum să comunici în mod corect, fără să lași lucruri de interpretat!

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar

Pui întrebări doar ca să vorbești despre tine

Citește și: Cum așteptările nerealiste îți pot distruge relația. Ce trebuie să știi pentru a preveni eșecurile în dragoste

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar[Sursa foto: freepik]

Citește și: Care a fost greșeala făcută de Mihai Mitoșeru, în relația cu fosta soție? „Noi prima oară când ne-am despărțit, eu eram convins că eu n-am nicio vină."

Dacă obișnuiești să pui întrebări și apoi să continui să răspunzi imediat la ceea ce tocmai ai spus, poți lăsa impresia de auto-promovare sau că nu iți pasă cu adevărat de persoana din fața ta.

Pentru a putea comunica eficient, trebuie să ții cont de faptul că o conversație echilibrată e un schimb de replici și energii, nu un monolog cu pauze.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Îți întrerupi interlocutorul

Deși nu o faci intenționat, de multe ori întreruperea celuilalt transmite lipsă de răbdare și, uneori, lipsă de respect.

Chiar dacă ideea ta pare importantă sau ai impresia că știi deja ce urmează să spună celălalt, întreruperea rupe fluxul natural al discuției și îl face pe celălalt să se simtă neauzit. Așadar, ar fi ideal să aștepți măcar două secunde după ce persoana a terminat de vorbit, apoi răspunde, pentru că te va ajuta să pari mai atentă la ceea ce ți se comunică.

Vorbești prea mult despre tine

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar[Sursa foto: freepik]

Toți vrem să ne împărtășim trăirile și poveștile, mai ales când suntem entuziasmați, dar dacă monologul durează prea mult, cealaltă persoană va simți că nu mai are loc în conversație. Comunicarea sănătoasă e ca un dans, când vorbește unul, celălalt ascultă, și invers.

Oferi sfaturi nesolicitate

Când cineva îți spune ce-l apasă, poate simți nevoia să fie ascultat, nu reparat.

Sfatul tău, oricât de bine intenționat ar fi, poate suna ca o invalidare a sentimentelor lui. Așadar, dacă chiar simți nevoia să oferi ajutor, asigură-te că interlocutorul dorește să îți audă părerea.

Pui întrebări închise

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar[Sursa foto: freepik]

Citește și: Evaluarea Națională 2025: La ce oră se va publica baremul oficial la Matematică- kanald.ro

Citește și: VIDEO Răzbunare cu bâte și securi, în centrul Vasluiului. Victima, un apropiat al lui Adrian Corduneanu- stirilekanald.ro

Întrebările care primesc doar răspunsuri extrem de simple și plictisitoare pot încheia conversația înainte să înceapă cu adevărat. Așadar, pentru a schimba acest lucru trebuie să fii curioasă cu adevărat. Întrebările deschise arată interes real și creează un spațiu sigur pentru conectare cu cel din fața ta.

Transformi conversația într-un interogatoriu

Întrebările succesive, fără pauze pun destul de multă presiune pe celălalt. Chiar dacă tonul tău e blând, un interogatoriu venit de nicăieri poate obosi. Pauzele sunt bune, așadar, ar fi bine să lași conversația să respire. Dă-i timp celuilalt să vină și el cu întrebări, în acest fel veți avea o conversație mult mai interesantă. De asemenea, mereu este recomandat să folosești un ton cald. Uneori nu contează ce spui, ci cum o spui.

Folosești un limbaj care minimalizează situațiile sau respinge 

Greșeli de comunicare pe care le faci involuntar[Sursa foto: freepik]

Mai precis, expresii ca „exagerezi”, „nu e mare lucru”, „eh, trece” par inofensive de multe ori, dar anulează complet trăirea celuilalt. Uneori, doar validarea e tot ce are nevoie cineva. Așadar, este ideal să încerci să îl înțelegi pe cel de lângă tine, pentru a avea o dinamică mai bună. Așadar, este important să validezi ceea ce auzi, și să repeți sau să reformulezi ce ți s-a spus pentru a arăta că ai înțeles corect. 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cum să-ți pui căsnicia pe primul loc chiar și când ești prinsă în rolul de mamă

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia

Teroare cu ace la Festivalul Muzicii! 145 de persoane, înțepate cu seringi misteriose în plina stradă chiar sub ochii poliției

Care este adevărul din spatele subiectului cu frigidere, din fosta căsnicie a Alinei Sorescu cu Alexandru Ciucu? Acesta a dat cărțile pe față! "Sunt niște lucruri nuanțate!"

Preț carburanți miercuri, 25 iunie 2025: Cât costă azi litrul de benzină și motorină

Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies