Ghid complet pentru administrarea corectă a antibioticelor la copii: doze, durată și efecte secundare

cum trebuie administrate antibioticele la copii

Află din rândurile următoare cum trebuie administrate antibioticele la copii.

Sănătatea copilului este foarte importantă pentru orice părinte.

Din păcate, există mulți părinți care din dorința de a-i face bine copilului și a se vindeca mai repede, îi fac de fapt, mai mult rău, iar acest lucru, de cele mai multe ori se realizează prin consumul excesiv de antibiotice, fără indicațiile medicului.

Mai mult decât atât, părinții se așteaptă ca la fiecare episod de febră sau durere în gât, medicul să prescrie un antibiotic.

În astfel de situații, dacă nu este necesar, administrarea antibioticelor poate fi periculoasă.

În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit despre cum trebuie administrate antibioticele la copii și care sunt efectele negative ale administrării incorecte a acestora.

Utilizarea incorectă a antibioticelor poate duce la creșterea rezistenței la acestea și la efecte secundare nedorite

cum trebuie administrate antibioticele la copii

Ghid complet pentru administrarea corectă a antibioticelor la copii

[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, utilizarea incorectă a antibioticelor are o serie de efecte secundare. În primul rând, pe lângă bacteriile pe care trebuie să le distrugă, antibioticul distruge și anumite bacterii benefice ale florei intestinale. Astfel, procesul de recuperare poate fi unul îndelungat.

Mai mult decât atât, dacă administrăm des antibiotic, fără să fie neapărat nevoie, creștem rezistența bacteriilor la acestea, iar atunci când va fi cu adevărat nevoie să administrăm un antibiotic, nu își va face efectul.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Pe moment, antibioticul nu distruge doar bacteria dăunătoare organismului. Durează un timp destul de îndelungat ca flora noastră să își revină. Dând antibiotice frecvent, bacteriile învață să se apere și devin din ce în ce mai rezistente .”, a spus specialistul în domeniu.  

Antibioticele sunt eficiente numai în tratarea infecțiilor bacteriene, nu a infecțiilor virale, cum ar fi răcelile și gripa

Citește și: Varicela. Tot ce trebuie să știi despre această boală contagioasă

cum trebuie administrate antibioticele la copii

Ghid complet pentru administrarea corectă a antibioticelor la copii

[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, simptomele de răceală și gripă sunt infecții virale, care de multe ori nu necesită tratarea acestora cu un antibiotic. Antibioticul este foarte eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, care se depistează prin intermediul unui control  amănunți și  a unor serii de analize.

În cazul copiilor, cele mai multe infecții sunt virale. Sunt date de viruși, aceștia intră în organism, fac puțin rău, dar pleacă și copilul își revine. De cele mai multe ori, cam 80% din cazuri sunt afecțiuni date de virusuri, care nu au nevoie de tratament antibiotic. Există, într-adevăr situații rare, când o infecție virală se poate suprainfecta cu o bacterie, se poate agrava. Inițial, așteptăm evoluția virusului și dacă vedem că se prelungește, se agravează, e nevoie de un nou consult. Nu înseamnă neapărat antibiotic dacă după trei zile copilul face încă febră .”, a spus specialistul în domeniu.

Astfel în cazul în care copilul se confruntă cu simptome de răceală și gripă, este foarte important să îi oferim un tratament adecvat, adaptat infecției pe care o are, iar în cazul în care acesta nu funcționează, iar starea lui de sănătate se agravează, este esențial să consultăm sfatul unui specialist, care ne poate prescrie sau nu, în funcție de rezultatele analizelor, antibiotice.

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Trebuie respectate instrucțiunile medicului cu privire la dozare și durata tratamentului

Citește și: Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate

cum trebuie administrate antibioticele la copii

Ghid complet pentru administrarea corectă a antibioticelor la copii

[Sursa foto: freepik]

O altă greșeală pe care o fac mulți părinți este reprezentată de prelungirea perioadei de administrare a antibioticului sau scurtarea acesteia. În acest caz, este foarte important de știut că dacă nu administrăm tratamentul conform instrucțiunilor medicului cu privire la dozare și durata tratamentului, creștem rezistența microbilor la antibiotic și putem avea parte de alte efecte negative.

Extrem de important, trebuie să îl luăm după cum zice medicul. Luându-l incomplet, simptomele vor trece după 2-3 zile, dar luându-l incomplet, creștem această rezistență a microbului la antibiotic .”, a spus specialistul în domeniu.

Administrarea antibioticelor la copii trebuie făcută cu prudență

Așadar, este foarte important să consultăm un specialist în domeniu, ori de câte ori copilul se confruntă cu infecții respiratorii, durere în gât accentuată, febră sau alte probleme pulmonare. În urma unul consult și a unor serii de analize și de investigații suplimentare, acesta îi va prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie îi dăm copilul antibiotic, dacă nu am consultat mai întâi un specialist. Organismul copilului este cu atât mai expus la efectele negative ale administrării incorecte a antibioticelor, iar de aceea trebuie să îi protejăm.Citește și:

Operația de deviație de sept nazal. Afecțiunea medicală care poate afecta respirația și poate necesita tratament chirurgical!

De ce este bună terapia cu aerosoli pentru copii. Cum trebuie făcută corect?

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Adevăratul motiv pentru care celebrul actor Ali Seçkiner Alıcı a părăsit distribuția serialului Secrete de familie, în care a jucat rolul Zafer Erguvan! Și-a dorit să se retragă sau totul s-a petrecut conform scenariului?

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies