Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita 

Sunt mici, dar viguroase și pline de proprietăți. Colorate puternic în nuanțe de galben și portocaliu, gălbenelele sunt utilizate încă din antichitate.

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita. Sunt mici, dar viguroase și pline de proprietăți. Colorate puternic în nuanțe de galben și portocaliu, gălbenelele sunt utilizate încă din antichitate atât în medicina internă, cât și în medicina externă, sub formă de unguente diverse cu anumite proprietăți benefice asupra pielii.

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita[Sursa foto: PixaBay]

Cum se folosesc galbenelele

Pot fi folosite sub formă de infuzie, tinctură, decoct lasat la macerat, pulbere ingerată cu lingurița pe stomacul gol, sau ca diverse suplimente alimentare.

În cosmetică se utilizează cu succes în întreținerea pielii, sau în diverse afecțiuni dermatologice, sub formă de unguent.

Gălbenelele sunt astfel apreciate pentru calitățile terapeutice multiple ale acestora și benefice corpului uman, atât ca uz intern, cât și ca uz extern.

Cresc peste tot în Romania, în orice tip de sol și nu sunt pretențioase. Preferă expunerea solară, motiv pentru care sunt crescute culturi de gălbenele în zonele preponderent deluroase.

Proprietatile galbenelelor

Printre proprietățile acestora, gălbenelele sunt recunoscute ca având calități puternic antiinflamatoare, antiseptice și astringente. Au efect emolient, calmant și cicatrizant. În plus, stimulează secreția bilei, ca pansament gastric. Unguentele cu extract de gălbenele sunt deosebit de apreciate pentru îngrijirea pielii, precum și pentru leziuni ale pielii, cât și pentru proprietățile acestora de hidratare și vindecare. Sunt utilizate inclusiv în tulburări digestive de genul gastritelor, ulcerelor, colitelor și chiar în tulburări menstruale și infecții genitale, cât și chisturi ovariene și fibromul uterin.

Conform specialistului Ovidiu Bujor, în compoziția lor chimică se regăsesc următoarele substanțe: glicozide de natură flavonolica, steroli, uleiuri esențiale, arverozida A, pigmenți carotenoidici, calendulina, și ploizaharide, gumi-rezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric, vitamina C, acid malic, substanțe proteice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita
Galbenele și proprietățile lor. Vei fi uimita[Sursa foto: PixaBay]

Este interesant de reținut că în prezent sunt realizate studii cu privire la acțiunea asupra virusului HIV, în vederea stimulării sistemului imunitar, având în vedere faptul că polizaharidele cu greutate moleculară mare din componența gălbenelelor stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale. În plus, extractele liofilizate din florile marginale inhibă dezvoltarea stafilococului auriu Oxford, Escherechia coli și Candida albicans.

Ca mod de preparare și administrare, specialiștii recomandă intern, o lingură la o cană de apă pentru infuzie, respectiv a se bea cu aproximație 2-3 căni pe zi iar extern, infuzie din 30 g/l

pentru spălături vaginale sau comprese pentru suprafețele lezate. Frunzele se aplică și sub formă de cataplasme în inflamații oculare, arsuri, plăgi, degerături. Gabenelele nu prezinta contraindicații în interacțiuni cu alte medicamente și nici restricții în graviditate sau alăptare.

Citeste si: Ce beneficii pentru sănătate are mușețelul. Află totul aici!

Citeste si: Ceaiul de mușețel pentru păr. Cum să îl prepari și cum să îl aplici pentru cele mai bune rezultate

 

Citește și: Dorobanțu este bănuit că s-ar fi văzut cu Teodora în afara emisiunii! Andreea Mantea face anunțul: „Vom acționa conform regulamentului”. Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” de luni, 20 ianuarie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere- stirilekanald.ro

 

 

 

 

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Micul secret al Alexiei Eram. Ce face atunci când este stresată și cum gestionează perioadele aglomerate. “Nu sunt genul de om care să stea în casă sau să nu facă nimic.”

Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani

Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:

Ce a rămas din vila de lux a lui Paris Hilton? Primele imagini după incendiu

Sărbători de coșmar pentru Oana Roman și fiica ei: „Tatăl ei nu a sunat-o, nu i-a dat nici măcar un mesaj de Crăciun”

Patrick, surprins în club alături de o fostă concurentă din sezonul 3! Cum a reacționat Bianca

"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies