Fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Cum poți deveni mamă, atunci când pare imposibil


Aducerea pe lume a unui copil poate fi un subiect sensibil pentru multe cupluri, din cauza infertilității. Datorită tehnologiei, chiar și femeile care nu au șanse prea mari să devină mame, pot să reușească să dea viață unui copil.


In articol:

În cadrul emisiunii „Teo Show”, difuzată pe Kanal D, medicul primar de obstetrică și ginecologie Deliana Predoi, specialist în reproducere umană asistată, a explicat ce înseamnă fertilizarea cu ovocite donate.

Ce reprezintă congelarea ovocitelor

fiv cu ovocite donate la menopauza

Fertilizarea cu ovocite donate, la o vârstă înaintată

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Polipul endometrial poate fi cauza problemelor de sarcină?

Fertilizarea in vitro a ajutat o mulțime de femei să nască. Această procedură a avansat extrem de mult până astăzi și are numeroase beneficii. În ultima perioadă, a apărut o procedură care vine în ajutorul femeilor care vor să rămână însărcinate, la vârste mai înaintatte.

„Femeile de peste 40 de ani au o șansă în plus, vorbim de femei de vârstă reproductivă avansată, ale căror ovocite nu mai au, de foarte multe ori, competența necesară de a naște un copil sănătos. Acum au posibilitatea multe femei să crioprezerve fertilitatea. Să se gândească din timp, chiar dacă nu vor să procreeze, la posibilitatea de a crioprezerva ovocite, adică de a congela ovule și de a le putea utiliza la momentul la  care își vor dori să aibă un copil.

Dacă acest lucru se întâmplă la 40 de ani, vârsta ovocitului este prea avansată, având ovocitele deja congelate, vârsta ovocitului este de 30-35 de ani și atunci șansa de sarcină este considerabil mai ridicată.”, a declarat doctorul.

Cât de simplă a devenit procedura fertilizării in vitro

fertilizarea in vitro cu ovocite donate

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate 

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 7 Semne că ești însărcinată în prima lună. Care sunt primele simptome

Comparativ cu în trecut, femeile care se chinuie să dea naștere, trec printr-un proces mult mai ușor. În urmă cu mai mulți ani, fertilizarea ajungea să dureze și câteva luni, în timp ce acum, procesul durează aproximativ 10 zile.

„Protocoalele de astăzi ne permit tratamente scurte, tratamente congelate. Nu sunt necesare luni de zile, nu sunt invalidate, există protocoale care pun la adăpost pacienta de complicații. Este mult mai accesibil.Se urmează un tratament de stimulare, injectabil, în medie de 10-12 zile, nu mai discutăm de luni de tratament. E o perioadă concentrată, în care sunt necesare monitorizări, ecografii, analize de sânge. În urma acestor zile, puncția ovariană, recoltare de ovocite, este o procedură care se face în regim ambulatoriu, adică pacienta vine și pleacă după câteva ore. În aceeași zi aflăm câte ovocite am obținut, acestea se fertilizează apoi”, a explicat specialistul.

 Doctorul a precizat că în aceeași zi, medicul decide dacă transferul va avea unul sau doi embrioni. Ceea ce este inovator, este faptul că indiferent de forma embrionilor, mai exact congelați sau proaspeți, sarcina are aceleași șanse.

Ce înseamnă fertilizarea in vitro cu ovocite donate

sfaturi pentru fertilizare in vitro

Sfaturi pentru fertilizarea in vitro

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce înseamnă C și T la testul de sarcină

În cazul în care femeile caare au înaintat în vârstă și nu pot deveni mame, nu și-au congelat ovocitele când erau mai tinere, există o soluție. În prezent, se poate apela la bănci de ovocite. Procesul este destul de amplu, de la momentul în care cuplul cercetează situația, până ce clinica va da comandă în altă țară, pentru ovocite. De asemenea, există și posibilitatea în care femei apelează la donatoare cunoscute, pentru a se simți mai stăpâne pe situație. Indiferent de modalitate, această procedură este extrem de utilă și reprezintă ultima speranță și fericire pentru multe cupluri sau femei care își doresc să devină mame, părând imposibil.

„Avem posibilitatea de a apela la bănci de ovocite, dar nu avem în țara noastră. În România am putea apela doar la o donatoare cunoscută. Avem contracte cu bănci de ovocite din străinătate.  În momentul în care le avem în clinică, pregărim pacienta pentru procedura de transfer de embrioni, care este mult mai simplă.”, a mărturisit specialistul în reproducere umană asistată.


Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre infertilitate. O problemă tot mai des întâlnită în rândul cuplurilor

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro!

Ce înseamnă endometrioza. „Cauza infertilității este endometrioza”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri