Este oficial! Românii ies la pensie mai devreme în 2022! Care este limita de vârstă pentru femei și pentru bărbați

Românii ies la pensie mai devreme în 2022!
Românii ies la pensie mai devreme în 2022!

Noi reglementări în ceea ce privește limita de vârstă pentru pensionare în anul 2022!

Românii pot ieși la pensie în condițiile în care ating vârsta standard și dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. Cu toate acestea, unele persoane pot ieşi la pensie cu limita de vârstă mai mică decât în anii trecuți.

Cei care ajung, în 2022, la vârsta standard de pensionare și care îndeplinesc stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, iar cel complet- de 35 de ani), au dreptul de a cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei este de 63 de ani, dar în 2022 vor avea dreptul de a se pensiona la 61 de ani. 

Citeste si: Pensii cu 10% mai mici în luna ianuarie! Peste 300.000 de români sunt vizați

Românii ies la pensie mai devreme în 2022!
Românii ies la pensie mai devreme în 2022![Sursa foto: PixaBay]

Când se pensionează bărbații în 2022?

Toate pensiile sunt reglementate de Legea nr.

263/2010 ce are în privință sistemul unitar de pensii publice. Actul normativ ar fi trebuit să fie înlocuit de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru anul 2023, conform  avocatnet.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Dacă au atins condițiile minime de cotizare, adică cel puțin 15 ani munciți legal, bărbații din România se pot pensiona la vârsta de 65 de ani în 2022.

Pe de cealaltă parte, bărbații care și-au executat munca în condiții deosebite vor avea dreptul legal la o reducere a vârstei standard de pensionare, aceasta fiind proporțională cu perioada de timp lucrată în condițiile respective.

Citeste si: Vești bune pentru pensionari! Ajutorul financiar din ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate

Românii ies la pensie mai devreme în 2022!
Românii ies la pensie mai devreme în 2022![Sursa foto: PixaBay]

Ce femei se pot pensiona pentru limită de vârstă anul acesta

Potrivit calculelor făcute de sursa citată anterior, în anul 2022 se pot pensiona următoarele categorii de femei care îndeplinesc:

  • vârsta standard de pensionare pentru  ianuarie-martie: 61 de ani și nouă luni+ stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
  • vârsta standard de pensionare pentru  mai-iulie: 61 de ani și zece luni+ stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
  • vârsta standard de pensionare pentru  septembrie-noiembrie: 61 de ani și 11 luni+ stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);

 

 

 Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Marius Budăi, nou anunț despre majorarea pensiilor: Nu va exista cetățean cu pensie sub 1.000 de lei

Vedetele din România au arătat TOT la plajă! Cele mai frumoase femei au pus pe jar fanii cu formele lor

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Moartea lui Andrei Versace scoate la iveală detalii pe care puțini le știau. Mama influencerului: "Măcar și-a găsit liniștea, fiindcă el era supărat mereu"

Vasile Dîncu, nou anunț despre pensiile militarilor! Veniturile mai mici de 2.500 de lei vor crește cu 10%

Andreea Mantea, anunț important despre eliminarea din Gala de duminică, 21 iulie! Cine este favoritul săptămânii și ce reacții s-au stârnit în Casa iubirii

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies