Cei mai multi dintre noi au gustat macar o data un pahar de alcool.
In cazul execeselor in materie de consum de bautura, efectele vizibile sunt unele cunoscute si se termina, de obicei, cu o mahmureala. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre consumul de bauturi alcoolice.
Cine e mai predispus la alcoholism- Rasele umane reactioneaza in mod diferit la diversi factori externi, inclusiv la consumul de alcool. Procesarea alcoolului depinde de doua enzime: acetaldehida (cunoscuta ca etanal, determina rapiditatea cu care alcoolul este procesat) si alcooldehidrogenaza (care absoarbe alcoolul din organism). Astfel, amerindienii si asiaticii sunt mai predispusi la probleme legate de alcoolism, deoarece au in organism mai multa acetaldehida.
Alcoolul si radiatiile- Medicii le recomanda persoanelor expuse la radiatii intense sa ia iodura de potasiu. Aceasta e absorbita rapid de glanda tiroida, pe care o impiedica sa asimileze substantele radioactive. De asemenea, in locurile in care au avut loc accidente nucleare precum cel de la Cernobil, au inceput sa circule povesti conform carora alcoolul ar proteja celulele de radiatii.
Alcoolul poate creste performantele sportive- Multi sportivi de renume au avut probleme cu alcoolul, insa putini pot recunoaste ca bautura le-a marit performantele.
Desi consumul de alcoolul este interzis in cadrul competitiilor sportive, exista un sport in care el este recomandat. Este vorba despre tir, deoarece studiile au demonstrat ca, atunci cand este consumat in cantitati mici, alcoolul imbunatateste capacitatea de a trage la tinta.Pierderile de memorie- Unul dintre efectele neplacute ale alcoolului este pierderea de memorie de scurta durata. Contrar credintei populare, nu cantitatea de alcool bauta ne face sa uitam evenimentele care se petrec, ci viteza cu care consumi pahar dupa pahar.
Oamenii inteligenti, mai predispusi la excese bahice- Numeroase studii realizate de americani si de britanici in ultima jumatate de secol au scos la iveala un lucru inedit.
Sursa: www.curademiere.ro