Dr. Adrian Mina: Ce sunt aftele bucale şi cum e bine să le tratezi


Dr. Adrian Mina: Ce sunt aftele bucale şi cum e bine să le tratezi

Se întâmplă, când te aştepţi mai puţin, să simţi o durere foarte mare în interiorul cavităţii bucale. Îţi strică buna dispoziţie, nu poţi mânca, vorbeşti greu, însă această durere nu vine de la un dinte sau o măsea, ci de la aftă bucală. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce sunt aceste afecţiuni şi cum este bine să acţionăm pentru a le trata.

 

Ce sunt aftele bucale?

 

„Aftele bucale reprezintă acele pete extrem de dureroase care apar în interiorul cavităţii bucale: pe gingii, în cerul gurii, pe limbă, sub limbă sau pe partea interioară a obrazului. Cauzele care duc la apariţia acestora sunt diferite, nu s-au stabilit cu exactitate, însă printre acestea se numără consumul de lactate, brânzeturi fermentate, fructe de pădure, alcool sau oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.). Apariţia aftelor este influenţată şi de alte situaţii.

Atunci când se produce o leziune, oricât de mică ar fi ea, în interiorul gurii prin periaj sau din alte motive, există o predispoziţie ca ele să se formeze”, explică medicul Adrian Mina.

 

Aftele bucale pot fi de două feluri: minore sau majore. Cele minore au o dimensiune mică şi pot fi singulare sau multiple. Însă, cele majore pot ajunge până la dimensiunea unei monede de 50 de bani.

Acestea sunt foarte dureroase.

 

“Am întâlnit câţiva pacienţi care sunt mereu afectaţi de aceste afte bucale, iar cele majore sunt cel mai greu de suportat pentru că pot ajunge până la dimensiunea unei monede de 50 de bani şi au un impact negativ asupra întreg corpului. Provoacă o stare generală de disconfort: nu poţi mânca, nu poţi vorbi şi dor extrem de tare când sunt atinse cu limba.

Este foarte important ca persoanele care dezvoltă o aftă majoră să nu se sperie de dimensiunea acesteia, chiar dacă este o leziune care poate acoperi o suprafaţă mare din piele. Am avut pacienţi care au crezut că s-au îmbolnăvit de cancer. Aftele minore sunt la fel de neplăcute, mai ales atunci când se formează mai multe una lângă cealaltă”, menţionează Dr. Adrian Mina.

 

În cât timp se vindecă?

 

“Noi medicii avem o vorbă: ”Aftele netratate se vindecă în două săptămâni, iar aftele supuse unui tratament dispar în 13-14 zile. Aceasta este durata lor de viaţă, însă pacientul simte acel stres la nivelul cavităţii bucale între 7-8 zile. În ultimele, afta nu mai doare, se retrage, dar încă este prezentă”, menţionează medicul stomatolog.

 

Cum se tratează?

 

“Tratamentele care există pe piaţă nu vindecă aftele bucale. Acestea au un ciclu de viaţă de 13-14 zile, în care se formează, ajung la apogeu, după care se retrag treptat. Tratamentele de care dispunem la această oră ajută la ameliorarea durerii. Înainte se folosea nitratul de argint care se aplica pe zona afectată. Cum tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, acum putem folosi laserul pentru a le cauteriza. În urma acestei intervenţii, durerea dispare complet. O altă variantă este să folosim acele geluri pe bază de acid hialuronic. Acestea crează o peliculă protectoare şi dispare sezaţia de discomfort resimţită în momentul în care aftele ajung în contact cu saliva sau sunt atinse”, adaugă medicul Adrian Mina.

 

Dacă suferi şi tu de aceste afecţiuni, stai liniştit, înarmează-te cu multă răbdare, foloseşte un gel protector ori apelează la medicul stomatolog. În plus, stai fără grijă, dearece aftele nu se transmit persoanelor cu care intri în contact.

 

Dr. Adrian Mina este considerat unul din cei mai respectaţi medici stomatologi din ţară, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada şi România. Printre pacienţii săi se numară persoane publice din România, dar şi de peste hotare.


Abonează-te pe

Citește și:

Dintr-un sat din Ialomita a ajuns unul dintre cei mai valorosi sportivi ai Romaniei. „Ambitios, puternic si timid”, asa se autodescria Cristi Boboc inainte de a pleca la Exatlon

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

Un nou specialist la Kfetele.ro! Antrenorul vedetelor, Alex Cristi, ne invata tot ce trebuie sa stim despre fitness

Cristina Mihaela Dorobanţu are micul dejun al campionilor. Iată cum îl poţi face!

Horoscop MARIANA COJOCARU. Cum sunt barbatii din zodiac in dragoste si sex. Cine este EXPERT in pat

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Sanatate

Ce înseamnă arsura solară. Cu ce tratam arsurile provocate de soare

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri