Dieta fără gluten - mit și adevăr. Beneficii, sfaturi practice și opțiuni alimentare delicioase pentru o viață sănătoasă și fără restricții!

Dieta fără gluten - mit și adevăr. Beneficii, sfaturi practice și opțiuni alimentare delicioase pentru o viață sănătoasă și fără restricții!
Dieta fără gluten - mit și adevăr

Glutenul este o proteină foarte mare, are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat de unii oameni.

Doctorul Cezar a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre dieta fără gluten. Cât e sănătoasă este aceasta și ce persoane ar trebui să o pună în aplicare.

Există o varietate de alimente delicioase și sănătoase care pot fi consumate într-o dietă fără gluten. Iată o listă cu câteva dintre acestea:

1. Legume proaspete 

Citește și: Dieta cu spirulină. Ce trebuie să știi despre acest superaliment plin de nutrienți

Dieta fără gluten - mit și adevăr[Sursa foto: freepik]

Citește și: Hipertiroidia și riscurile asociate. Ce trebuie să știți despre boala glandei tiroide

2. Fructe proaspete 

Mit și adevăr despre dieta fără gluten

Glutenul este o proteină care face aluatul lipicios, iar tot ceea ce face aluatul lipicios înseamnă că acesta conține gluten.

„Are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat, de unii oameni.

Foarte multe alimente pe care le consumăm, conțin astfel de proteine, similare glutenului. Glutenul este proteina care face aluatul lipicios, de exemplu orezul nu este lipicios, deoarece dacă facem făină de orez nu este lipicioasă. Tot ce face aluatul lipicios înseamnă că acesta conține gluten. Glutenul este lipicios deoarece este o proteină foarte mare, care are până la 20 și ceva de mii de aminoacizi”, a declarat specialistul.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

3. Carne și pește 

De cele mai multe ori, proteinele pe care oamenii le consumă din carne, au sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca niște biluțe care formează proteina, iar cu cât proteina este mai mare, cu atât mai greu este de digerat.

În tubul digestiv al persoanelor există dodenul și intestinul subțire, iar în momentul în care mâncăm proteine, ele se întâlnesc cu sucul gastric și automat sunt eliminate.

Persoanele foarte stresate nu produc suficient acid gastric care să spargă acele proteine.

4. Ouă 

Dieta fără gluten - mit și adevăr[Sursa foto: freepik]

„În general, proteinele pe care noi le consumăm din carne au câteva mii, sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca nișe biluțe care formează proteina. Cu cât proteina este mai mare, este mai greu de digerat. Noi avem în tubul digestiv duodenul și intestinul subțire.

Când mâncăm proteine, care se întâlnesc cu sucul gastric și ajută la tăierea acestor proteine. Persoanele foarte stresate nu produc suficient acid gastric care să spargă aceste proteine mari, că nu vorbim doar de gluten. Foarte multe alte proteine produc alergii, pentru că ele rămân nedigerate. În mod normal, ar trebui ca după ce trece de stomac, această proteină să fie tăiată în mai multe bucățele și să ajungă la nivelul intestinului subțire”, a
mai spus medicul.

5. Leguminoase și nuci 

Dieta fără gluten - mit și adevăr[Sursa foto: freepik]

Citește și: Teodora cedează și izbucnește în plâns din cauza lui Robi! „Nu ți-e rușine puțin?”. Aflați ce i-a făcut concurentul în episodul de duminică, 10 noiembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia- stirilekanald.ro

6. Cereale fără gluten 

Medicul a mai mărturisit că dacă nu avem suficiente enzime pancreatice, acest proces nu va avea loc, iar în acel moment vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire. Problemele care pot apărea din cauza consumului de gluten sunt inflamațiile, colonul iritabil și intestinul iritat.

7. Produse lactate 

„Dacă nu avem suficiente enzime pancreatice nu vom face acest proces și atunci vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire macromolecule nedigerate, care vin și nu pot fi absorbite, iar atunci vin și atacă și irită intestinul și creează inflamații. Problemele care pot să apară din cauza consumului de gluten sunt inflamații, colon iritabil, intestin iritat. 80% din proteinele din făină sunt date de gluten și sunt foarte mari, iar persoanele care au probleme cu stresul ar trebui să evite”, a mai adăugat medicul.

8. Grăsimi și uleiuri 

Dieta fără gluten - mit și adevăr[Sursa foto: freepik]

9. Făină și produse de panificație fără gluten 

Produsele  fără gluten nu conțin gluten, dar au alt tip de proteine, una dintre ele fiind WGA, care a fost redescoperită în urmă cu puțin timp și este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe.

„Produsele fără gluten nu au gluten, dar au alt gen de proteine, una din ele se numește WGA, care a fost redescoperită mai recent. Este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe. Oamenii care consumă produse fără gluten de fapt consumă alt gen de proteine similare care pot produce aceleași efecte”, a mai spus specialistul.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Care sunt alimentele interzise în post. Ce să eviți să mănânci în timpul postului și de ce

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Durere fără margini în familia lui Elwood Edwards! Omul din spatele vocii „You've got mail” a murit. Cauza decesului

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Alexandra și Dennis au primul sărut, iar Gagea izbucnește în lacrimi! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” sâmbătă, 9 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia


Cookies