Glutenul este o proteină foarte mare, are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat de unii oameni.
Doctorul
Există o varietate de alimente delicioase și sănătoase care pot fi consumate într-o dietă fără gluten. Iată o listă cu câteva dintre acestea:
1. Legume proaspete
Citește și: Dieta cu spirulină. Ce trebuie să știi despre acest superaliment plin de nutrienți
Dieta fără gluten - mit și adevăr
Citește și: Hipertiroidia și riscurile asociate. Ce trebuie să știți despre boala glandei tiroide
2. Fructe proaspete
Mit și adevăr despre dieta fără gluten
Glutenul este o proteină care face aluatul lipicios, iar tot ceea ce face aluatul lipicios înseamnă că acesta conține gluten.
„Are zeci de mii de aminoacizi și este foarte greu de digerat, de unii oameni. Foarte multe alimente pe care le consumăm, conțin astfel de proteine, similare glutenului. Glutenul este proteina care face aluatul lipicios, de exemplu orezul nu este lipicios, deoarece dacă facem făină de orez nu este lipicioasă. Tot ce face aluatul lipicios înseamnă că acesta conține gluten. Glutenul este lipicios deoarece este o proteină foarte mare, care are până la 20 și ceva de mii de aminoacizi”, a declarat specialistul.
3. Carne și pește
De cele mai multe ori, proteinele pe care oamenii le consumă din carne, au sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca niște biluțe care formează proteina, iar cu cât proteina este mai mare, cu atât mai greu este de digerat.
În tubul digestiv al persoanelor există dodenul și intestinul subțire, iar în momentul în care mâncăm proteine, ele se întâlnesc cu sucul gastric și automat sunt eliminate.
4. Ouă
Dieta fără gluten - mit și adevăr
„În general, proteinele pe care noi le consumăm din carne au câteva mii, sute de aminoacizi. Aminoacizii sunt ca nișe biluțe care formează proteina. Cu cât proteina este mai mare, este mai greu de digerat. Noi avem în tubul digestiv duodenul și intestinul subțire.
5. Leguminoase și nuci
Dieta fără gluten - mit și adevăr
Citește și: Claudia Puican, primele imagini cu bebelușul. Artista și Armin Nicoara sunt în culmea fericirii- kanald.ro
6. Cereale fără gluten
Medicul a mai mărturisit că dacă nu avem suficiente enzime pancreatice, acest proces nu va avea loc, iar în acel moment vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire. Problemele care pot apărea din cauza consumului de gluten sunt inflamațiile, colonul iritabil și intestinul iritat.
7. Produse lactate
„Dacă nu avem suficiente enzime pancreatice nu vom face acest proces și atunci vor rămâne undeva la nivelul intestinului subțire macromolecule nedigerate, care vin și nu pot fi absorbite, iar atunci vin și atacă și irită intestinul și creează inflamații. Problemele care pot să apară din cauza consumului de gluten sunt inflamații, colon iritabil, intestin iritat. 80% din proteinele din făină sunt date de gluten și sunt foarte mari, iar persoanele care au probleme cu stresul ar trebui să evite”, a mai adăugat medicul.
8. Grăsimi și uleiuri
Dieta fără gluten - mit și adevăr
9. Făină și produse de panificație fără gluten
Produsele fără gluten nu conțin gluten, dar au alt tip de proteine, una dintre ele fiind WGA, care a fost redescoperită în urmă cu puțin timp și este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe.
„Produsele fără gluten nu au gluten, dar au alt gen de proteine, una din ele se numește WGA, care a fost redescoperită mai recent. Este o proteină lipicioasă, foarte mare, care are aceleași consecințe. Oamenii care consumă produse fără gluten de fapt consumă alt gen de proteine similare care pot produce aceleași efecte”, a mai spus specialistul.