Daca ai diabet zaharat de tip 2, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti mentii zaharul din sange sub control.
Dieta si exercitiile fizice ajuta cel mai mult.
Analizeaza-ti situatia – observa care iti sunt obiceiurile alimentare si felul in care faci exercitii fizice. Te ajuta sa iti dai seama ce anume trebuie schimbat. Va fi mai usor sa faci mici modificari, decat sa incerci schimbari majore greu de sustinut.
Tine o evidenta a activitatii tale fizice – Multe persoane supraestimeaza exercitiile facute.
Ia-ti mancarea de pranz de acasa- evita sa iei masa de pranz la restaurant sau fast food-uri. Mesele la restaurant te pot pacali, pentru ca restaurantele au in general portii mari cu o multime de calorii si cantitati mari de grasime. Cand iti prepari singura mancarea ai control asupra ingredientelor si dimensiunilor portiilor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Fa alegeri sanatoase atunci cand mergi la restaurant – De exemplu daca mergi la un fast food, alege o salata cu pui la gratar si un sos cu continut mic de grasimi.
Utilizeaza un pedometru – acest dispositiv nu este scump si se gaseste la magazine de articole sportive, acesta inregistrand numarul de pasi pe care-i faci. Foloseste-l pentru a estima cati pasi faci in medie intr-o zi, apoi iti poti stabili un obiectiv de crestere al numarului de pasi. Expertii recomanda 10.000 de pasi pe zi pentru o sanatate buna. Stabileste-ti obiectivele care sa te ajute, dar pe care sa si le poti indeplini.
Foloseste guma de mestecat – din cand in cand mesteca cate o pastila de guma (nu prea multe pentru ca ele contin indulcitori si in cantitati mari iti pot afecta stomacul). Guma iti poate diminua nevoia de gustare si in plus iti ofera un gust proaspat mentolat.
Incearca un nou fruct sau o noua leguma in fiecare saptamana – testeaza-ti glicemia de fiecare data cand incerci ceva nou, mai ales daca e vorba de fructe.
Ia acasa meniurile de la restaurantele preferate- Poti incerca cele mai sanatoase optiuni din meniu. Decide ce vrei sa mananci inainte de a merge la restaurant, in felul acesta o sa fii mai putin tentata de alegerile prietenilor care te insotesc.
Obisnuieste-te sa folosesti farfurii mici – portiile conteaza. Daca pui mai putina mancare pe o farfurie, o sa ai tendinta sa mananci mai putin.
Testeaza-ti glicemia la doua-trei ore dupa masa – testand in mod frecvent cantitatea zaharului din sange, cu timpul o sa iti dai seama ce tip de alimente sunt de preferat in dieta ta si care sunt alimentele care trebuiesc excluse sau consummate in cantitati mai mici.
Sursa: www.health.com