|| DESCOPERĂ || Cine a fost Geta Brătescu. Artista glorificată de Google cu un Doodle special


Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu. Ce mari premii a obținut artista decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer?


In articol:

Geta Brătescu  (n. 1926, Ploiești – d. 2018, București) a fost un artist plastic, fotograf, eseist și scriitor al României. Google a conceput un doodle special pentru omagierea celebrei artiste plastice, Geta Brătescu. Astăzi, 4 mai se năștea in urmă cu 95 de ani, la Ploiești într-o familie de farmaciști, Geta Brătescu. Datorită talentului pe care l-a deținut încă de mic

copil, artista s-a remarcat cu lucrări de grafică, gravură, desen și colaj textil, tapiserie, obiect, acțiune, fotografie, foto-instalație și film de animație. 

Anii studenției i-a petrecut la Facultatea de Litere a Universității București în perioada 1945 – 1949 având profesori pe George Călinescu și Tudor Vianu. După terminarea facultății a urmat apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” București, în perioada 1969 – 1971. Geta Brătescu este un artist complet! Prin desenele sale, artista a reușit să se facă remarcată atât în mediile tradiționale, cât și atunci când este vorba despre artă contemporană.

Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu.
Google a celebrat unul dintre marii artiști plastici ai artei contemporane, Geta Brătescu. [Sursa foto: Google]

Citeste si: Geta Brătescu, omagiată de Google printr-un doodle special

Cine A Fost Geta Brătescu? 

Artista a participat în anul 1946 cu un desen remarcabil alb negru la Expoziția oficială de Grafică "Alb și Negru" la Sala Dalles, în București. În următorii ani, Geta Brătescu a avut numeroase participări la expoziții personale, naționale și internaționale de grup, ce au avut loc în numeroase țări.

Lucrarile sale au putut fi privite de marii iubitori ai artei, în diverse regiuni ale globului pamântesc: Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, MOMA New York şi Muzeul Tate din Londra. Geta Brătescu a reușit să îsi pună în valoare operele sale de artă, într-o perioadă în care România trecea prin cele mai grele timpuri.
Creațiile sale au putut fi remarcate, chiar în perioada comunismului.  

Citeste si: Cine a fost Geta Brătescu și de ce România se mândrește cu ea. Artista este celebrată astăzi de Doodle de la Google

 Geta Brătescu, artista glorificată de Google
Geta Brătescu, artista glorificată de Google[Sursa foto: calvertjournal.com]

Citeste si: Geta Bratescu a murit la varsta de 92 de ani

Artista Geta Brătescu Comemorată de Google cu un Doodle special 

În anul 2008, a obținut două premii importante: Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte din București și al doilea fiind, Premiul Național pentru Arte Vizuale.

Geta Brătescu a decedat pe 19 septembrie 2018, la vârsta de 92 de ani. Acesta a fost anul în care a fost decorată de Preşedinţie cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer.


Abonează-te pe

Citește și:

Doliu in Romania! A murit artista Geta Bratescu

Se anunță o despărțire ȘOC în showbiz! ”Ne certăm în fiecare zi!”

CITEȘTE: 5 garnituri sănătoase pentru fripturile de porc

CITEȘTE: Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie

CITEȘTE: 10 măști pentru puncte negre pe care le poți face acasă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

26 OCTOMBRIE 2021: Horoscop zilnic. Află ce zodie primeşte o oprtunitatea de câştiga bani!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Vedete
Parteneri