De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae
De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

Află din rândurile de mai jos adevăratul motiv pentru care se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae!

Moș Nicolae este una dintre cele mai cunoscute tradiții de iarnă, sărbătorită cu entuziasm în multe țări europene, inclusiv în România. În fiecare an, pe 6 decembrie, copiii și chiar adulții așteaptă cu nerăbdare dimineața pentru a descoperi ce cadouri sau surprize li s-au strecurat în ghetuțe. Află din rândurile următoare de ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae!

Legenda lui Moș Nicolae

Citește și: Românii își serbează onomastica de Sfântul Nicolae și încă păstrează tradițiile

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce preparate obișnuiește să aibă Alexia Eram, pe mesele de sărbători? Aceasta le petrece întotdeauna alături de familie! "Se pune câte puțin ca să se termine din farfurie!"

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Tradiția de a oferi daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie își are rădăcinile în povestea Sfântului Nicolae. Povestea lui Moș Nicolae este legată de un nobil sărac care avea trei fete, pe care nu le putea mărita din cauza lipsei de avere. În acele vremuri, pentru ca o fată să se căsătorească, tatăl ei trebuia să-i ofere o zestre considerabilă. Când fata cea mare a ajuns la vârsta căsătoriei, Sfântul Nicolae a lăsat pe ascuns un săculeț cu aur la ușa casei nobilului, iar același lucru s-a întâmplat și pentru a doua fată.

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Astfel, atunci când a venit rândul celei de-a treia fete, nobilul, curios să afle cine îi lasă darurile, a stat de veghe și l-a prins pe Nicolae. Episcopul, realizând că era urmărit, a aruncat săculețul cu aur prin horn, într-o șosetă pusă la uscat. Această întâmplare a dat naștere tradiției ca darurile să fie puse în șosete sau ghetuțe. Deși Nicolae i-a cerut nobilului să păstreze secretul, acesta a povestit tuturor, iar astfel, obiceiul de a oferi cadouri a fost asociat cu numele Sfântului Nicolae.

Cei trei saci cu aur au devenit simbolizați prin cele trei bile de aur, iar tradiția s-a continuat prin dăruirea de portocale în ziua Sfântului Nicolae.

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

Citește și: Gagea, replici dure la adresa Alexandrei: „Eu ca ea o să am 100”. Fostul concurent de la „Casa iubirii” a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre relația lui cu bruneta- kanald.ro

Citește și: Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit- stirilekanald.ro

Așadar, a apărut această legendă și s-a păstrat obiceiul ca Moș Niculae să lase cadouri și dulciuri în ghetuțe celor mici. În România, pregătirea pentru Moș Nicolae începe cu câteva zile înainte, când copiii își curăță și lustruiesc ghetuțele, în speranța că vor primi daruri. Noaptea magică este plină de emoție, iar dimineața de 6 decembrie devine un prilej de bucurie. Deși obiceiul se concentrează în special pe cei mici, și adulții participă la această tradiție, fie oferindu-și cadouri simbolice, fie bucurându-se de atmosfera festivă.

În unele regiuni, ghetuțele sunt înlocuite de ciorapi sau papuci de casă, dar semnificația rămâne aceeași.

De-a lungul timpului, tradiția de Moș Nicolae s-a adaptat vremurilor moderne. Dacă în trecut cadourile erau mai degrabă simbolice, astăzi acestea pot include obiecte mai valoroase, cum ar fi gadgeturi, cărți sau alte produse moderne. Însă, motivul acestui obicei rămâne aceeași, mai precis celebrarea generozității și a bucuriei de a oferi.

În plus, obiceiul de a dărui cadouri de Moș Nicolae a devenit o ocazie perfectă pentru familii de a petrece timp împreună și de a crea amintiri frumoase.

Tradiții și obiceiuri în diferite părți ale lumii de Moș Nicolae

De ce se pun cadouri în ghetuțe de Moș Nicolae[Sursa foto: freepik]

  • În Germania, tradiția Moșului Nicolae îmbină o figură păgână cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, fiind un bătrân cu sac și nuielușă. Copiii lasă ghetuțele și scrisori cu dorințe, iar Moșul aduce cadouri celor cuminți și nuielușe celor obraznici.
  • În Franța, copiii pun un pahar de vin și morcovi pentru măgărușul Moșului, iar în regiunile estice, acesta vine însoțit de Pere Fouettard, care pedepsește copiii neascultători.
  • În Belgia și Luxemburg, copiii pregătesc vin și morcovi pentru Moș Nicolae și calul său.
  • În Austria, Moș Nicolae călătorește cu Krampus, care amenință copiii obraznici.
  • Copiii din Italia lasă scrisori și primesc dulciuri, iar tinerele fete primesc daruri în amintirea celor ajutate de Sfântul Nicolae.


Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Idei de cadouri pentru Moș Nicolae 2024. Ce surprize pot face mămicile

Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta

Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie

Unde și când va fi înmormântat Teoharie Coca-Cosma? Jurnalistul a trecut în neființă

Kanal D pregătește cea mai distractivă competiție pentru cupluri: "Hai că poți!"

Cât câștigă Simay Barlas, care joacă rolul principal Efnan în serialul Aziz! Iată ce sumă fabuloasă a primit celebra actriță pentru un episod

"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies