De ce nu sunt femei pe bancnotele romanesti?


Este intrebarea pe care o ridica Janina Nectara, intr-o petitie online adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

 

Janina Nectara, jurnalist de moda, a fondat o comunitate online, http://www.FemeiPeBancnote.ro   care isi propune sa stranga cat mai multe semnaturi, pentru sustinerea celui mai puternic mesaj al deceniului. Acela ca o femeie merita sa ajunga pe o bancnota! 

 

"Banul -obiectul cel mai uzitat în viaţa de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine preţuim, pe cine valorăm noi ca ţară, naţiune, societate şi individ.

Banca Nationala a Romaniei emite banii pentru cetatenii acestei tari. Bancnotete aparţin românilor! Sunt făcute pentru români! Desigur, dacă banii aparţin românilor, ar trebui să îi şi reprezinte. Regretabil, reprezintă doar jumătate dintre români! Bărbaţii!… Bărbaţi cu merite istorice incontestabile! Bărbaţi indiscutabil valoroşi! Însă negăsind nicio femeie pe bancnotele româneşti, survine o întrebarea firească: Noi, femeile, cât valorăm?”

 

Jurnalista indica faptul ca tara noastra este un izvor de personalitati feminine remarcabile, cu recorduri mondiale sau distinctii exceptionale, care nu doar ca au facut istorie in tara, dar au marcat si istoria internationala. 

 

Pe http://www.FemeiPeBancnote.ro   au fost propuse 100 de femei marcante ale culturii si stiintei romanesti, care pot fi votate spre a fi propuse BNR-ului, pentru a ilustra o bancnota. 

"Stiati ca, in nenumarate domenii, ROMÂNCELE au fost PRIMELE atat in EUROPA, cat si in LUME? Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general- tot romanca.

Prima femeie din lume, detinatoare a titlului de doctor in medicina, vine tot din Romania, la fel si prima femeie aleasa membru in Academia Regala de Limba si Literatura a Belgiei. 

 

A sosit momentul ca în anul istoric al Centenarului Marii Uniri, să onorăm femeile de exceptie ale Romanie! 

Vă invit pe toţi cei care citiţi aceste rânduri să semnaţi această petiţie istorică, adresata Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, să o partajaţi pe Facebook, pe Instagram, pe toate canalele de socializare, pentru a le arăta tuturor că împreună scriem istoria României!"


Abonează-te pe

Citește și:

ROATA NOROCULUI. Vrei sa participi la “Roata Norocului? Bursucu si Ana-Maria Barnoschi te asteapta la casting pentru noul sezon! Vino sambata si duminica, incepand cu ora 11:00,...

Bătaie la Asia Express! Mihai Petre și-a ieșit din minți, iar soția a încercat să-l oprească

Sore a slabit 30 de kilograme, dupa ce a devenit mamica! A renuntat la un singur aliment

Ti-l mai amintesti pe micutul Osman din serialul "Tradarea"? Iata cum arata dupa opt ani Emir Berke Zincidi

Ce sunt probioticele?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

ELIZA NATANTICU: Cine este, cu ce se ocupă și ce vârstă are soția lui Cosmin Natanticu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri