De ce iese cozonacul necopt la mijloc. Reguli de bază pentru a obține un cozonac delicios

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.

Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le ai în vedere în momentul în care îți dorești să pregătești un cozonac delicios.

Sărbătorile pascale bat la ușă, iar toate gospodinele își doresc să pună pe masa de Paște un cozonac delicios și bine făcut, cu care să-și aducă familia în jurul mesei sau să surprindă invitații. Cu toate acestea, cozonacul necesită și anumite reguli care trebuie respectate, iar chiar dacă ajungi să faci toți pașii necesari pentru a-l pregăti, observe uneori că te confrunți cu o problemă care nu este tocmai pe placul gospodinelor, aceea că produsul rămâne crud la mijloc.

Iată care este motivul.

De ce iese cozonacul necopt la mijloc

Citește și: Tradiții specifice de Paște

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Citește și: 5 rețete delicioase de sosuri cu ulei de măsline pe care trebuie să le încercați

Există câteva motive pentru care cozonacul rămâne crud în mijloc, iar unul din ele ar fi legat de aluat, deoarece acesta trebuie să umple o treime din tavă, altfel nu va mai avea loc să crească și va rămâne moale

în interior. Un alt motiv pentru care cozonacul rămâne crud în interior este în momentul în care umblați la cuptor mai devreme de primele 25 de minute. În funcție de tipul vostru de cuptor, acesta s-ar putea să se rumenească prea tare deasupra, astfel că veți fi păcăliți de faptul că acesta este gata, iar când îl scoateți, s-ar putea să aveți surpriza că a rămas crud în mijlocul umpluturii. Dacă tinde să se rumenească prea tare, atunci adăugați deasupra hârtie de copt.
În funcție de temperatura cuptorului, cozonacul ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a fi gata, iar o greșeală pe care o facem atunci când gătim este că nu încercăm cu o scobitoare cozonacul în momentul în care dorim să-l scoatem din cuptor.

Cât se ține cozonacul la cuptor și la ce temperatură

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Atunci când vorbim de cozonacul perfect, trebuie să avem în vedere și cât timp se ține acesta la cuptor, dar și care este temperatura ideală pentru el.

Pentru ca rezultatul final să fie unul excepțional, cozonacul trebuie copt la temperatură mică spre medie, niciodată la temperatură mare, pentru a nu risca să se rumenească pe deasupra și să rămână crud la interior, astfel că va ieși o discrepanțe foarte mare în modul în care va fi crocant la suprafață și moale lângă umplutură. Indicat ar fi să setați primele 10 minute la cuptorul electric la temperatura de 160 grade, iar următoarele 50 de minute să urcați temperatura cuptorului la 180 grade.
Media necesară pentru ca un cozonac să fie gata este de 60 de minute, altfel riscați ca aluatul să se usuce. În momentul în care alegeți să faceți cozonacul la cuptor clasic, pe gaz, unde nu puteți seta temperaturile, riscați ca, de cele mai multe ori, atunci când scoateți cozonacul din tavă, acesta să fie prea rumenit, fie crud la mijloc. În acest caz, ar trebui constant să verificați starea cozonacului, însă nu în primele 25 de minute pentru a intra aer rece din bucătărie.

Citește și: Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21- 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri- kanald.ro

Citește și: VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul- stirilekanald.ro

Cât se lasă cozonacul la crescut în tavă

De ce iese cozonacul necopt la mijloc.
De ce iese cozonacul necopt la mijloc.[Sursa foto: freepik]

Chiar dacă aluatul a stat inițial la crescut până să începeți să îl modelați și să-l umpleți, ideal ar fi să lăsați cozonacul și în tavă să crească, iar timpul necesar de care are nevoie este de 30 de minute. Cozonacul poate fi, în funcție de modelul ales, fie simplu, fie împletit, iar motivul pentru care mai are nevoie de timp pentru a crește este acela de a ajunge la o înălțime ideală încă dinainte de a fi băgat la cuptor, deoarece căldura și compoziția multă din interior s-ar putea să-l facă să se lase. Acestea sunt doar câteva sfaturi utile pentru a avea un cozonac delicios pe masă de sărbători, iar dacă ceva nu ți-a ieșit până acum cu privire la acest desert tradițional preferat, ar fi bine să revizuiești modul în care pregăteai până acum acest tip de preparat. Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cel mai bun sirop pentru tortul de vanilie. Îi dă o savoare specială

I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața

Felix Baumgartner a reușit să își clădească un adevărat imperiu financiar. Cine pune mâna pe averea impresionantă a legendarului parașutist

Trucurile care te ajută să îți surprinzi invitații cu cele mai reușite mini tarte cu frișcă și căpșuni! De ce trebuie ca untul să fie neapărat rece?

Trei vieți au fost salvate de Răzvan Țârlea, baschetbalistul de 8 ani care a murit în accidentul de pe Autostrada Soarelui: „O inimă a început să bată din nou”

VIDEO Imagini cutremurătoare de la locul în care s-a prăbușit Felix Baumgartner. Parapanta a căzut lângă o piscină plină de copii, iar o femeie a fost rănită


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies