De ce este pielea de pe corp mai groasa in anumite zone?


Este cunoscut faptul ca epiderma are grosimi diferite pe anumite parti ale corpului. De exemplu, pielea este mai groasa pe calcai si mai subtire pe urechi.

Mecanismul care decide grosimea este inca necunoscut. Grupul de cercetare condus de profesorul Tomomomi Nemoto, din cadrul Institutului de Stiinte Electronice din Japonia, a realizat o noua metoda de observare tridimensionala in timp real a structurii pielii de pe cobaii vii.

Dintre straturile epidermei, doar celulele bazale care se afla in adancimea pielii se pot divide. Celulele realizate prin diviziune migreaza catre suprafata externa a epidermei, unde se cheratizeaza si apoi cade. In cadrul unui proces numit imagistica in vivo, cercetatorii au utilizat un microscop cu doi fotoni pentru a observa celulele de pe soarecii vii.

Noua metoda a permis observarea celulelor in profunzime cu ajutorul imaginilor cu rezolutie mare, fara sa raneasca cobaii. Metoda non-invaziva poate permite observarea in timp real. Analizele echipei au dezvaluit ca in cazul pielii groase celulele bazale se divid oblic, in timp ce in cazul celulelor bazale din pielea subtire diviziunea este in mare parte paraela. "Descoperirea sugereaza ca directia in care se divid celulele  este un factor important in intelegerea modului in care pielea exterioara isi mentine homeostaza", a declarat profesorul Nemoto.

sursa: descopera.ro


Clipul zilei pe KANALD.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Sanatate

Alimente care te ajută să scapi de anxietate în izolare! 

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri