De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023

De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii? Ce simbolizează a opta zi din luna martie 2023

Există nenumărate persoane care consideră faptul că pe data de 8 martie, este sărbătorită atât Ziua Mamei, cât și Ziua Femeii. Însă știați că nu este tocmai așa?

Aflați din rândurile următoare dacă de 8 martie este Ziua Mamei sau Ziua Femeii, dar și care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile acestei zile speciale. În plus, descoperiți și câteva mesaje pe care le puteți trimite doamnelor, atât de Ziua Femeii, cât și de Ziua Mamei.

De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii?

de 8 martie este ziua mamei sau ziua femeii
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Deși există nenumărate persoane care încă au impresia că pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită atât Ziua Femeii, cât și Ziua Mamei, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa.

Pe data de 8 martie, în fiecare an, este sărbătorită  Ziua Internațională a femeii, și nu Ziua Mamei. Ziua Mamei este sărbătorită în prima zi de duminică, din luna mai, prin urmare, în acest an, se va sărbători pe data de 7 mai 2023.

Astfel, pe data de 8 martie 2023, este sărbătorită Ziua Femeii, mai exact, în această zi specială se comemorează realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței, prezente în multe zone ale lumii.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Acestea fiind spuse, istoria zilei de 8 martie, datează încă din anul 1909, atunci când a fost marcată prima zi naţională a femeii, în Statele Unite, în ciuda faptului că nu a fost stabilită o

anumită zi. Tocmai în anul 1913 a fost aleasă data de 8 martie. Prima și prima dată, Ziua Internaţională a Femeii a fost marcată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, iar în anul 1975, atunci când a avut loc Anul Internaţional al Femeii, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii.

În România, la data de 7 martie, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016, în urma căreia, ziua de 8 martie a fost declarată Ziua Femeii. În ceea ce privește Ziua Mamei, această sărbătoare a fost legiferată în România, din

anul 2010, sărbătorindu-se în prima duminică a lunii mai, în acest an, pe data de 7 mai 2023.

cand este ziua femeii
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Rețeta de Mucenici muntenești a emisiunii „Păzea, Creața gătește!”. Trebuie să te pregătești din timp!

Citește și: Vești bune pentru fanii lui Florin Piersic! Marele actor a anunțat când va reveni pe scenă: „Aștept cu nerăbdare ca să ne vedem”- kanald.ro

Citește și: "Te iubesc, îngerul meu". Mesajul cutremurător al mamei Ioanei Beatrice, tânăra ucisă de proprietarul magazinului în care muncea. Familia fetei se pregătește pentru procesul criminalului - stirilekanald.ro

 

Tradiții și obiceiuri de 8 martie

  • De Ziua Femeii, tradiția spune că atât copiii, cât și bărbații fac cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor, profesoarelor, iubitelor, soțiilor etc.
  • De Ziua Femeii, femeile trebuie să poarte mărţişorul primit pe data de 1 martie, chiar până pe data de 9 martie. Se spune că dacă o vor face, vor avea noroc în dragoste tot anul, în caz contrar, vor avea parte de ghinion.
  • De Ziua Femeii, laleaua este cea care se oferă tuturor femeilor. Aceasta este considerată a fi simbolul zilei de 8 martie. Prin urmare, laleaua este floarea care se dăruiește în această zi, reprezentând primăvara și gingășia. Pentru mame puteți alege lalelele violet, iar pentru fiice, lalelele albe.
  • De  Ziua Femeii, conform obiceiurilor, se pare că nu e bine ca bărbații să se certe cu femeile din jurul lor, indiferent că este vorba despre cuplu, mamă-fiu, tată-fiică etc.. În caz contrar, aceștia vor atrage ghinionul asupra familei.

cand este ziua mamei
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Mesaje de 8 martie 2023

  • Simțiți-vă ambițioase, sărbătoriți cu fericire și manifestați-vă puterea. Este ziua voastră! La mulți ani de Ziua femeii!
  • Ești minunată, ca un trandafir, doar diferența este una: trandafirul se ofilește de la îngheț, iar farmecul tău – niciodată! Felicitări de 8 Martie!
  • Printre primele zile de primăvară, 8 martie este cel mai scump. Pe tot pământul, pentru toți oamenii, primăvara și femeile sunt la fel. Felicitări cu Ziua femeii!
  • Focul din inima unei femei este cea mai puternică armură. Poate arde lumea cu ea sau poate răspândi căldură. Fii o femeie ambițioasă ca întotdeauna. La mulți ani de Ziua femeii!
  • O femeie este una dintre cele mai frumoase creații ale lui Dumnezeu. Este respectuoasă ca o fiică; grijulie ca o soră; plină de căldură ca o prietenă. La mulți ani de Ziua femeii!

traditii si obiceiuri de 8 martie
De 8 martie 2023 este Ziua Mamei sau Ziua Femeii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cele mai frumoase mesaje pentru mama ta, de 8 martie 2023! "Draga mea mamă, de ziua mămicilor îţi urez fericire, bucurie şi o viaţă plină de iubire. Să ai un 8 Martie de vis!"



Citește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

Mesaje pentru mama ta, de 8 martie 2023! "Mamă, să ai un 8 Martie pe sufletul tău, colaga! O primăvară minunată îţi doresc!"

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit

"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă cu bestialitate de iubitul ei

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Robi o va pune la punct pe Roberta! „Mie nu-mi place modul tău de a aborda situațiile!” Aflați ce discuții aprige se vor isca din nou în Casa iubirii, sâmbătă, 18 mai, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România


Cookies