Daca faci corect si la timp acest test, poti preveni cancerul de col uterin


Daca faci corect si la timp acest test, poti preveni cancerul de col uterin

România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea prin cancer de col uterin. Incidenţa acestuia este dublă la noi faţă de media europeană.

Este nevoie încă de conştientizarea pe scară largă a femeilor despre beneficiile acestui test privind detectarea leziunilor precanceroase ale  cancerului de col uterin  prin screening. Derularea la nivel naţional a Programului de screening de cancer de col uterin, prin informarea şi testarea femeilor cu testul Babeş Papanicolau, a condus la o prevenire a 49% dintre cazurile posibile de cancer de col uterin.

La nivelul Regiunii Centru, unde sunt arondate judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, până în prezent au fost testate, în prima rundă de screening, peste 66.000 de femei, un procent de 9% dintre acestea fiind diagnosticate cu modificări ale mucoasei colului uterin. Un procent de sub 1% din totalul displaziilor detectate sunt într-adevăr cazuri grave, carcinoame ale colului uterin. În acest an a demarat a doua rundă a campaniei de screening.

Ce aduce nou această rundă a campaniei de screening a cancerului de col uterin, dar şi cum se poziţionează Regiunea Centru la nivel naţional în cadrul acestei campanii a oferit mai multe informaţii Dr. Cosmina Cristina Uzun, Coordonator Unitatea Regională de Management-Regiunea Centru a subprogramului de Screeningal cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu-Mureş.

Vă rog să faceţi o prezentare a modului în care se derulează la nivelul Regiunii Centru programul naţional de screening al cancerului de col uterin.

Programul naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin se află în al şaselea an de implementare. În anul 2017 am reuşit să încheiem runda I de screening, prima de acest gen pe care o desfăşurăm în Regiunea Centru, şi am reuşit să realizăm peste 66.000 de teste Babeş Papanicolu pentru femei asimptomatice, cu vârsta între 25-64 de ani, care s-au adresat centrelor de recoltare, acestea fiind în prealabil informate şi consiliate pentru această testare.

Este vorba despre femei care nu au mai avut afecţiuni ginecologice, sănătoase, care nu ar fi solicitat un consult ginecologic dacă nu ar fi fost invitate la screening, femeile neavând simptome.
În acest an, continuăm runda a doua de screening, tot prin Programul naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, şi ne dorim să ne dezvoltăm mai mult pe ceea ce înseamnă implementarea calităţii urmăririi pacientei care are teste pozitive, follow up-ul femeii. Este un punct foarte important pentru această a doua rundă de screening.

Ce va presupune acest follow up, implementarea calităţii urmăririi pacientei?

..............

Citeşte mai departe despre importanţa TESTULUI BABEŞ-PAPANICOLAU în prevenţia CANCERULUI DE COL UTERIN


Abonează-te pe

Citește și:

Supa de rosii cu zdrente (reteta pentru bolnavii de rinichi)

Am aflat motivul real pentru care Dan Negru și-a dat demisia! Incredibil ce salariu avea

Efectele devastatoare ale singuratatii: provoaca durere si chiar moartea

Alunitele. 5 remedii naturale pentru indepartarea acestora

Zodii de femei care cuceresc inimile tuturor! Toata lumea le iubeste, le urmeaza si le respecta

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: Ce înseamnă când visezi FLUTURI

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri