Custodia și programul de vizită al minorului. Ce trebuie să știe cuplurile pentru a nu folosi copilul ca pe o armă

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului

Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre custodia și programul de vizită al minorului.

Divorțul este o perioadă dificilă din viața fiecărui cuplu, mai ales atunci când la mijloc există unul sau mai mulți copii. Odată ce două persoane hotărăsc să pună punct căsniciei, acest lucru are impact puternic în viața fiecăruia și reprezintă un dezechilibru emoțional pentru cei doi parteneri. Mai mult decât atât, de multe ori, copilul este prins la mijloc, iar orgoliile dintre foștii soți sunt mai mari decât bunăstarea emoțională a copilului.

În acest caz, instanța de judecată are un cuvânt foarte important de spus. În cazul în care cei doi părinți nu se înțeleg în privința custodiei și a programului de vizită al minorului, autoritățile statului sunt împuternicite să ia aceste hotărâri.

Citește în continuarea articolului cum se stabilește custodia și programul de vizită al copilului atunci când cei doi părinți divorțează. În cadrul unei emisiuni, avocatul Adrian Cuculis a oferit informații importante cu privire la acest subiect.

Ce este custodia

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului[Sursa foto: freepik]

Atunci când cei doi părinți decid să divorțeze, iar în cadrul căsătoriei au rezultat unu sau mai mulți copii, este obligatoriu să se stabilească o custodie, adică autoritatea părintească a celor doi părinți, în urma divorțului.

Aceasta poate să difere de la caz la caz, iar, potrivit specialistului în domeniu, putem să vorbim despre custodie comună, în cadrul căruia ambii părinți beneficiază de aceleași drepturi, sau custodie exclusivă.

Custodia se stabilește de cele mai multe ori în mod comun, adică și tatăl și mama au dreptul să-și exercite această atribuție părintească .”, a spus specialistul în domeniu.

De obicei, atunci când vorbim despre custodia unui copil, mai ales a unui bebeluș, acest drept îi revine mamei.

Dacă vorbim de bebeluși, este clar că mama e favorizată, e clar că până la 2 ani, chiar în 90% din situații, copilul este alăptat.

Atunci este de neconceput, atâta timp cât mama poate să alăpteze și să aibă mai bine grijă de copil decât tata, să-i iei copilul și să îl duci la tată
.”, a explicat specialistul în domeniu. 

Cum se poate alege programul copilului atunci când părinții divorțează

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

De obicei, în urma unui divorț, copilul rămâne la unul dintre cei doi părinți, iar celălalt poate beneficia de un program de vizită în cadrul căruia să petreacă timp cu copilul.

Astfel, autoritățile statului, în urma unei anchete foarte bine pusă la punct, stabilesc un program de vizită pentru părintele care nu trăiește în aceeași casă cu minorul.

Părintele respectiv poate să își viziteze copilul împreună cu celălalt părinte, pe zi sau pe weekend, în funcție de ceea ce decide instanța de judecată.

Programul de vizită este acela pe care îl stabilești părintelui care este despărțit de copil. Programul de vizită sau domiciliul minorului poate să fie alternativ. Fiecare părinte despărțit de copilul său are dreptul la un program de vizită .”, a explicat specialistul în domeniu.

Copilul poate alege între mama și tata

Citește și: Cum se poate obține custodia unui copil

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, copilul are un cuvânt foarte important în decizia finală a instanței de judecată. Astfel, acesta poate fi audiat și în funcție de ceea ce își dorește se poate decide dacă el va rămâne la mamă sau la tată.

Peste 10 ani, audierea minorului este obligatorie. El poate să precizeze dacă vrea la mama sau la tata. Atârnă foarte mult în decizia judecătorului ceea ce spune copilul în momentul în care el are deja 10 ani și trebuie să fie audiat .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Robi izbucnește de gelozie din cauza Teodorei! „N-ar trebui să însemne nimic pentru tine!”. Aflați despre cine este vorba în episodul de miercuri, 6 noiembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Mama lui Cristian Cioacă, convinsă că Elodia este în viață: "Într-un loc izolat, pensiunea familiei sale". De ce ar fi vrut avocata să își schimbe identitatea, când încă era căsătorită- stirilekanald.ro

De asemenea, copilul poate fi audiat și până la vârsta de 10 ani, dar nu este obligatoriu, iar acest lucru se face doar dacă se stabilește faptul că cel mic poate să ia o decizie obiectivă cu privire la viitorul său domiciliu.

Cum se face audierea copilului

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, audierea copilului se face de către un psiholog specializat în acest domeniu, astfel încât, în urma unui raport foarte bine detaliat, să se ia cea mai bună decizie cu privire la bunăstarea minorului.

Toate lucrurile acestea se stabilesc de un psiholog în cadrul unui raport de psiho-diagnostic și de anchetă socială .”, spune specialistul în domeniu. 

Se poate ajunge la plângere penală pentru că nu s-a respectat programul de vizită

Citește și: Totul despre divorț, atunci când ai copii minori

Custodia și programul de vizită al minorului
Custodia și programul de vizită al minorului[Sursa foto: freepik]
  

E trecută ca infracțiune, nerespectarea dispozițiilor cu privire la încredințarea minorilor, în codul penal .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, în cazul în care unul dintre părinți nu respectă programul de vizită, acesta săvârșește o infracțiune penală și va răspunde în fața legii. De asemenea, dreptul la vizită se poate pierde în cazul în care părintele respectiv dă dovadă de un comportament agresiv față de copil sau față de celălalt părinte. 

Poți să pierzi dreptul de vizită când te duci și faci scandal și începi cu violență .”, spune specialistul în domeniu.  



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

La ce trebuie să ne așteptăm de la un divorț

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie

Medana, despre momentul în care l-a cunoscut pe Alin Oprea. Cum a fost prima întâlnire: ”El nu mai exista nici ca bărbat”

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Ce l-a deranjat, de fapt, pe Patrick: „Între mine și Virginia…”. Cum va reacționa Bianca

"Inima frântă! Te-am căutat ca disperatul!" Doi copilași români, rămași orfani după ce tatăl lor a fost înghițit de puhoiul din Spania, iar mama lor a murit în urmă cu 2 ani


Cookies