Află din rândurile următoare care sunt avantajele și dezavantajele unui divorț la notariat și ce trebuie să știi înainte să apelezi la această procedură.
Oricât de frumoasă ar fi o relație amoroasă la început, în viața partenerilor pot apărea diferite schimbări pe parcursul căsătoriei. De aceea, persoanele care s-au iubit cu atâta pasiune, pot ajunge în situația în care pur și simplu nu se mai înțeleg și își dau seama de faptul că a lor căsnicie nu mai este ceea ce trebuie. În astfel de situații, cel mai indicat, atât pentru voi, cât și pentru copii, acolo unde este cazul, este să puneți punct căsniciei și să apelați la divorț.
Legislația actuală permite soților să divorțeze atât la notar, cât și în instanță, fie că este vorba de familie cu minori sau nu.
În cadrul emisiunii „ Dimineața cu noi ” difuzată pe Kanal D, doamna avocat Ionela Vasile Neghulici, cu o experiență de peste 12 ani în divorțuri, a oferit mai multe informații despre ce presupune un divorț la notar, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia și ce trebuie să știe cei doi soți înainte să apeleze la această variantă.
Care este diferența dintre un divorț la notar și unul în instanță?
„ Din punctul meu de vedere, diferența este dată de timpul pe care oamenii îl pot petrece în viața de zi cu zi, în condițiile în care la notariat, divorțul se poate soluționa cât mai repede, într-o perioadă de o lună de zile, iar în fața instanțelor de judecată, timpul nu poate fi bine determinat .”, spune specialistul în domeniu.
Pe lângă perioada de timp, în cazul divorțurilor la notar vorbim despre două persoane care au hotărât de comun acord să divorțeze amiabil, stabilind toate aspectele necesare, iar în fața instanțelor de judecată, în general, merg cazurile în care cele două părți nu se înțeleg asupra diferitelor aspecte ale divorțului.
Ce trebuie să știe soții când aleg să meargă la notar
Citește si: Cum îți dai seama că ai un partener posesiv. „De multe ori nu suntem conștienți”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Înainte să ajungă în fața notarului, cei doi soți trebuie să stabilească: motivul desfacerii căsătoriei, domiciliul copiilor acolo unde este cazul, programul de legături personale, pensia alimentară și autoritatea părintească.
După ce au stabilit aceste aspecte, ambii soți se prezintă în fața notarului și semnează o cerere prin care își manifestă intenția de a divorța. În acea cerere trebuie menționate toate detaliile de mai sus.
În cazul căsătoriilor în urma cărora au rezultat copii care sunt minori, se face o adresă pentru autoritatea tutelară prin care aceasta se plasează la domiciliul părintelui unde se va stabili domiciliul copilului. Autoritatea tutelară va efectua anchetă psiho-socială cu condițiile din domiciliul părintelui și întocmește o adresă care transmite în original la notariat, iar notarul va realiza o convenție cu privire la minor.
„ Divorțul la notar durează o lună, o lună și jumătate și dacă e vorba de un divorț să zicem fără minor. ”, a explicat doamna avocat.
Care sunt dezavantajele unui divorț la notar
Citește si: Cum te vindeci rapid după o despărțire. „Există o singură strategie care funcționează”
În cazul divorțului la notar există și anumite dezavantaje.
Citește și: Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!- stirilekanald.ro
„ Nu întotdeauna în fața notarului, un divorț amiabil poate să fie și cea mai bună soluție pentru că din punctul meu de vedere, notarii nu au atâta experiență precum au avocații în pricinile de minori .”, spune doamna avocat.
Astfel, experiența în domeniu a avocaților specializați în divorțuri poate să conteze mai mult în cazul divorțurilor unde există un minor la mijloc. Notarii în general sunt mult mai tranșanți, scurți și punctuali, iar acest lucru ar putea duce ulterior la anumite neînțelegeri între cei doi soți.
„În momentul în care se merge la un notar, recomandat ar fi ca o parte să apeleze la serviciile unui avocat pentru a încheia o convenție mult mai detaliată. Nu de foarte multe ori am avut surpriza să constat că după un divorț amiabil la notariat, în cazul copiilor care au rezultat din căsătorie, după ce s-au stabilit toate aspectele în fața notarului, au apărut alte probleme după divorț cu privire la minori, probleme care nu au fost tranșate în fața notarului și a trebuit să apeleze la instanța de judecată .”, ne recomandă specialistul în domeniu.
Care sunt costurile unui divorț la notar
Citește si: Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică. „În general, vorbim despre un abuzator și o victimă”
Doamna avocat a oferit și o aproximarea a cheltuielilor unui divorț în cazul în care cei doi soți aleg să meargă pe calea notarului. Astfel, un divorț la notariat poate ajunge în jurul sumei de 1500 de lei. Costurile variază bineînțeles în funcție de onorariul notarului.