Află din rândurile următoare cum trebuie să vorbești cu copilul tău astfel încât să îl ajuți să se dezvolte pentru viitor.
Primii ani de viață ai copilului sunt esențiali în dezvoltarea și în formarea lui ca om. Încă din primele luni de viață se formează anumite comportamente ale copilului care o să-l ajute pe viitorul. În perioada copilăriei, fiecare om în parte învață o mulțime de lucruri și asimilează o mulțime de informații menite să îl ajute în viața de adult.
De aceea, este foarte important ca noi ca părinți să îi ajutăm pe cei mici să asimileze informațiile esențiale și să îl pregătim pentru a face față vieții de adult.
În cadrul unei emisiuni, Dan Prediger, antreprenor în educație, fondator grădiniță și promotor al educației în natură, a vorbit despre cum ar trebui să le prezentăm copiilor anumite informații pentru a-i ajuta să înțeleagă de ce este important ca aceștia să le rețină.
Cum ne pregătim copilul pentru viața de adult
Potrivit specialistului în domeniu, pentru a fi pregătit pentru ceea ce îl așteaptă de-a lungul vieții, copil are nevoie de acțiune și de adaptabilitate.
Din păcate, din ce în ce mai mulți adulți ajung la o vârstă, termină un liceu, o facultate și își dau seama că nu sunt pregătiți pentru viață. Școala de multe ori nu îi pregătește pentru problemele cu care o să se confrunte de-a lungul vieții și de aceea, este de datoria noastră ca părinți să îi ajutăm să facă față vieții de adult.
Astfel, părinții trebuie să îi ajute pe cei mici să asimileze anumite informații esențiale, dar într-un mod în care ei să înțeleagă utilitatea acestora. Acest lucru se poate realiza doar dacă îl ajutăm pe copil să pună în practică prin intermediul jocului tot ceea ce noi l-am învățat din punct de vedere teoretic.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„ Învățarea este mult mai eficientă în momentul în care informația este pusă în practică. În viața reală, din păcate, problema se modifică pe măsură ce începi să o rezolvi. De multe ori, se întâmplă ca soluția la o problemă să o găsești abia atunci când te duci să o rezolvi. Tu trebuie să înveți copilul prin joacă. Prin joacă, datele problemei se schimbă întotdeauna. Trebuie să-i pregătim mai mult pe acțiune și pe adaptabilitate .”, spune specialistul în domeniu.
Cum învață copiii prin intermediul jocului
Citește și: Cum să evite mamele anxietatea la copii. Ce sfaturi oferă specialistul?
Potrivit specialistului în domeniu, jocul este esențial pentru buna dezvoltare a copiilor și mai mult decât atât, constituie principalul mod prin care pot pune în practică informațiile teoretice.
De aceea, este foarte important să îi oferim copilului spațiul necesar pentru a se juca și a descoperi lumea înconjurătoare și să aducem prin intermediul jocului diferite situații problemă pe care acesta să le rezolve și să tragă anumite învățături din ele.
„ Copiii sunt mult mai inteligenți decât eram noi înainte. Acum copiii își pun întrebarea de ce ar trebui ei să învețe lucrul respectiv. Atâta timp cât nu reușesc să își dea seama cum poate fi pus în practică și cu ce îi ajută și cum pot să folosească informația, de cele mai multe ori ei refuză să învețe .”, spune specialistul în domeniu.
Cum trebuie să vorbească mamele cu copiii, pentru a înțelege cu ușurință informațiile
Citește și: Cum trebuie să se joace mamele cu cei mici? Sistemul de recompense trebuie să fie prezent
Pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă informațiile, este foarte important să îi stârnim interesul și să îi aducem subiectul respectiv în zona lui de interes.
„ Ar trebui să ne gândim mai întâi la ce reținem noi ca adulți. De cele mai multe ori ni se întâmplă să treacă o informație pe lângă noi fără să o reținem și asta pentru că nu ne interesează. La fel și la copii, dacă nu îi interesează, nu depun niciun efort să rețină .”, spune specialistul în domeniu.
Copilului trebuie să îi placă să învețe lucrul respectiv, să i se pară interesant, util și să îi găsească o utilitate, iar apoi cu siguranță că se va implica la rândul lui în discuție sau în activitate.
„ Atragi copilul în activitate, este interesat, este dornic să participe, după care tu îi dezvolți lucrurile pe care vrei să i le dezvolți .”, a explicat specialistul în domeniu.